Početna > Česte tegobe dojenčadi > Tegobe dojenčadi > Alergija ili laktozna netolerancija?

Alergija ili laktozna netolerancija?

Kako ćete znati je li riječ o alergiji na kravlje mlijeko ili o nepodnošenju laktoze?

Iako dijele neke zajedničke simptome, alergija na kravlje mlijeko i netolerancija laktoze su dva različita stanja i drugačije utječu na organizam.

Kod alergije na kravlje mlijeko imunološki sustav pretjerano reagira na bjelančevine u kravljem mlijeku. Alergijski simptomi mogu se pojaviti odmah nakon hranjenja, odnosno kontakta s hranom ili nakon nekoliko sati. Simptomi alergije očituju se na svim organskim sustavima (probavni sustav, koža, dišni sustav), ali i općom nelagodom, čestim plačem i lošim dobivanjem na tjelesnoj masi. Alergija se javlja u prvim mjesecima života. U liječenje alergije na kravlje mlijeko spada isključenje mliječnih bjelančevina iz prehrane dojenčeta.

S druge strane, netolerancija na laktozu nema veze s imunološkim sustavom, nego s probavnim sustavom. Netolerancija na laktozu javlja se zbog nedostatka laktaze u tankom crijevu, enzima zaduženog za probavu mliječnog šećera (laktoze). Zato se netolerancija na mlijeko zove i primarna netolerancija na laktozu. Javlja se i kod dojene djece i one hranjene na bočicu. Znakovi netolerancije mogu biti nadutost, bol u trbuhu, proljev i najčešće se javljaju od 30 minuta do 2 sata nakon konzumiranja namirnica koje sadrže laktozu. Koža i dišni organi uglavnom nisu zahvaćeni.

Postoji i sekundarna netolerancija laktoze koju uzrokuju oštećenja crijeva. Kod teških proljeva ili alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka crijevo može biti oštećeno i zato epitelne stanice ne izlučuju dovoljno enzima laktaze.

Simptomi se mogu riješiti isključenjem hrane koja sadrži laktozu, a kod dojenčadi koja je na nadohrani korištenjem mliječne hrane sa smanjenom količinom laktoze. Naime, većina djece s netolerancijom na laktozu može podnijeti određenu količinu laktoze u hrani.

Ako su kod vašeg djeteta prisutni neki od navedenih simptoma, savjetujemo vam da posjetite svog pedijatra i saznate je li riječ o alergiji, netoleranciji ili je prisutan simptom posljedica nečega drugoga.

Što očekivati od pedijatra?

Pedijatar vašeg djeteta postavljat će vam puno pitanja o simptomima, a vaši će odgovori pomoći u postavljanju dijagnoze. Stoga vam savjetujemo da pripremite odgovore na sljedeća pitanja:

  • S čime povezujete simptome? Što je »okidač«?
  • Kada su se prvi puta pojavili simptomi?
  • Kojom brzinom su se razvili?
  • Koliko dugo su trajali simptomi?
  • Kako često se javljaju?
  • Jesu li simptomi svaki put isti?
  • Jeste li vi ili vaš partner bili alergični kao dijete i imate li još uvijek alergiju?
  • Ima li vaše dijete brata ili sestru alergičara?

Izuzetno je važno potražiti savjet pedijatra prije nego što izbacite kravlje mlijeko iz prehrane jer je ono bogato važnim sastojcima za zdrav rast i razvoj djeteta. Pedijatar će vam ponuditi alternativno rješenje koje će dijete uzimati pod liječničkim nadzorom.

Kod dokazane alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka kao prvi izbor preporučuje se mliječna hrana kod koje su bjelančevine rascijepljene na manje dijelove (ekstenzivni hidrolizat), i više ne uzrokuju alergijske reakcije, a kod vrlo teških oblika alergija preporučuje se hrana na osnovi slobodnih aminokiselina (osnovni elementi koji čine bjelančevine).

Odluku o tome koja je mliječna hrana primjerena za vaše dijete prepustite djetetovom pedijatru.

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka

alergija, kravlje mlijeko, Novalac Allernova, Novalac Aminova, alergija na mlijeko

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi