Vraćanje hrane

Što je vraćanje hrane?

Vraćanje hrane (bljuckanje) ili regurgitacija česta je tegoba dojenčadi u prvoj godini života koja se očituje kao nehotično vraćanje majčinog mlijeka ili mliječne hrane iz želuca u jednjak. Obično se javlja odmah ili ubrzo nakon obroka (prilikom podrigivanja), a rjeđe za vrijeme spavanja. Za vraćanje hrane ili bljuckanje značajno je da želudac "bez ikakvog napora" vraća sadržaj i tjera ga u jednjak. Nemojte zamjenjivati vraćanje hrane i povraćanje. Kod povraćanja se jako grče i trbušni mišići, a želučani sadržaj izbacuje se u luku.

Je li vraćanje hrane opasno ili bolno?

Vraćanje hrane kod dojenčadi samo od sebe prolazi u prvoj godini života. Želučani sadržaj je kiseo i može nadražiti jednjak te tako izazvati bol. Vraćanje hrane probavna je tegoba koja nije ozbiljna, ali i kod djeteta i kod roditelja izaziva nelagodu i brigu. Zato za smanjenje vraćanja hrane postoji posebno prilagođena zamjenska mliječna hrana za zgrušavanje hrane (Novalac AR).

Što uzrokuje vraćanje hrane?

Vraćanje hrane uzrokuje nedovoljno razvijen sfinkter na donjem dijelu jednjaka. To je mišić između želuca i jednjaka čija je zadaća spriječiti da sadržaj iz želuca krene pogrešnim smjerom (prema ustima umjesto prema crijevima).

Što učiniti kada dijete vraća hranu?

Kod jednostavnog vraćanja hrane dovoljna je prilagođena prehrana. Stručnjaci udruge ESPGHAN (Europska udruga pedijatara gastroenterologa, hepatologa i nutricionista) preporučuju da se dojenčadi koju muči vraćanje hrane daje zgusnuta hrana. Međutim potreban je oprez! Hrana ne smije biti pregusta jer se tako može usporiti probava i time povećati opasnost vraćanja hrane. Posavjetujte se sa svojim pedijatrom kako pravilno postupiti.

Preporučili su vam upotrebu početne mliječne hrane Novalac AR, za posebne prehrambene potrebe dojenčadi s vraćanjem hrane.

Kod dojenčadi s vraćanjem hrane preporučuje se upotreba posebne zamjenske hrane za dojenčad Novalac AR, koja jedina sadrži kukuruzni škrob za optimalno zgušnjavanje hrane. Novalac AR optimalno zgušnjava hranu u želucu, a istodobno ne usporava probavu.

Upotrebom mlijeka Novalac AR smanjuje se broj vraćanja hrane i izloženost kiselom želučanom sadržaju koji bi mogao oštetiti sluznicu jednjaka. Usprkos prilagođenom sastavu mliječna hrana zadovoljava sve prehrambene potrebe za normalan rast i razvoj dojenčeta.

Mliječna hrana Novalac AR primjerena je za posebne prehrambene potrebe dojenčadi s vraćanjem hrane od rođenja do navršenog 12. mjeseca ako ih majke ne doje. Novalac AR zadovoljava sve prehrambene potrebe dojenčeta do navršenog 6. mjeseca, a za dojenčad stariju od 6 mjeseci u skladu sa savjetom liječnika dio je raznovrsne prehrane. Nakon navršenog 12. mjeseca preporučujemo prijelaz na mlijeko za djecu Novalac 3 Junior.


Korisni savjeti kod vraćanja hrane dojenčadi::

  • Pelene i odjeća oko trbuha ne smiju biti pretijesne.
  • Dojenče hranite u mirnom i opuštenom ozračju.
  • U neposrednoj blizini djeteta nemojte pušiti.
  • Nakon hranjenja dojenčeta stavite u krevetić s podignutim madracem do kuta od 45° i na lijevi bok.

Ako djetetu već dodajete hranu, radije mu nemojte davati sok od naranče jer ima previše kiseline (i zato dodatno povećava kiselost vraćene hrane).

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi