Početna > Novalac 2

Kome je namijenjen Novalac 2?

  • Dojenčadi bez probavnih tegoba
  • Dojenčadi nakon navršenog 6. mjeseca života
  • Dojenčadi kao dopuna raznovrsnoj prehrani

Kratak opis

Novalac 2 prijelazna mliječna hrana primjerena je za dojenčad stariju od 6 mjeseci.

Prednosti

  • Dodane omega-3 i omega-6 masne kiseline doprinose normalnom razvoju mozga i vida dojenčadi
  • Izvor vitamina D (za normalan rast i razvoj kostiju dojenčadi), C, E, K1 i biotina
  • Izvor kalcija

Prijelazna mliječna hrana Novalac 2 primjerena je za dojenčad stariju od 6 mjeseci. Dio je raznolike prehrane, ali se u prvih šestih mjeseci života ne smije upotrebljavati kao zamjena za majčino mlijeko. Primjerena je kao dopunska hrana ako dojenje nije dovoljno i kao prijelazna hrana nakon upotrebe Novalac 1 početne mliječne hrane za dojenčad.

Univerzalna mliječna hrana Novalac 2 ima sličan sastav kao majčino mlijeko. Sadrži sve bjelančevine, masti, ugljikohidrate, aminokiseline, vitamine i minerale koji su dojenčetu potrebni za zdrav razvoj i rast.

Europske smjernice za prehranu dojenčadi nakon navršenog 6. mjeseca osim uvođenja krute hrane preporučuju nastavak dojenja (odnosno hranjenje mliječnom hranom ako mama ne može dojiti). Do navršenog 12. mjeseca ne preporučuje se davanje kravljeg mlijeka kao samostalnog obroka. Za dojenče od 6 mjeseci kravlje mlijeko sadrži 3 puta previše soli. To je jednako kao da dojenče svaki dan popije 3 puta slaniju mliječnu formulu ili majčino mlijeko. Pijenje kravljeg mlijeka kao zamjena za dojenje ili mliječnu formulu već nakon 6. mjeseca može izazvati oštećenje bubrega i visoki krvni tlak kasnije u životu.

Novalac 2 dio je velike skupine proizvoda posebno prilagođenih dojenčadi pažljivo izabranim sastojcima i kontroliranom kakvoćom.Za djecu stariju od 12 mjeseci preporučujemo prijelaz na Novalac 3 Junior, mlijeko za djecu.

Sastav mliječne hrane Novalac u skladu je s europskim smjernicama o dječjoj mliječnoj hrani, ne sadrži genetski modificirane organizme (GMO), a ni gluten.

Uobičajeno doziranje mliječne hrane Novalac 2:

Dob(mjeseci)

6 +

Tjelesna masa (kg)

> 7,5

Broj obroka/dan

3*

Broj mjerica za pripremu jednog obroka

7

Količina vode (ml)

210

Do vrha napunjena i do ruba poravnana priložena mjerica sadrži 4,3 g mliječne hrane Novalac 2.

Jednu mjericu otopite u 30 ml vode.

* kao dio raznolike prehrane

 

Uputa za pripremu

Alergeni

  • Obrano mlijeko
  • Sojin lecitin
  • Laktoza

Jagode

Jagode se u prehranu dojenčeta uvode s povećanim oprezom, što podrazumijeva davanje kašica s ovim voćem u 8. mjesecu djetetovog života. Jagode obogatit će obrok vašega djeteta, pa tako žitna ili mliječna kašica mogu postati snažne „superkašice“.

Pročitaj članak
Tena Niseteo,
dipl. inž. preh. tehn.,
klinička dijetetičarka,
Klinika za dječje bolesti, Zagreb

Uspostavljanje dojenja

Najbolje je započeti dojenje što prije nakon porođaja; u rodilištu će vam preporučiti i omogućiti prvo dojenje u porođajnoj sobi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,