Početna > Prehrana dojenčadi

Prehrana dojenčadi

Sve što pojedemo utječe na naše zdravlje i tijelo. Hrana je osobito važna od začeća do djetetove druge svjećice na torti. Prehrana vašeg djeteta mora osigurati sve hranjive tvari i energiju potrebnu za zdrav razvoj i rast.

Probavni i imunološki sustav kod dojenčadi još nisu posve razvijeni i zato su djeca osjetljivija na ono što pojedu. Posljedice mogu biti trenutačne (proljev, povraćanje, zatvor...) ili su manje očite i očituju se tek nakon više godina (pretilost, srčane bolesti...). Stoga zdravu prehranu treba naučiti već u djetinjstvu budući da može utjecati na kvalitetu života zauvijek.

Važnost hrane u najranijem razdoblju

Kod dojenčadi je hrana osobito važna jer može promijeniti rizik od razvoja nekih bolesti. Zato je industrija mliječne hrane za dojenčad postigla velik razvoj od svojih početaka, kad je osiguravala samo preživljavanje nedojene djece, do današnjih dana, kada mliječnim formulama dojenče postiže jednak razvojni stupanj kao dojeno dijete.

Iako danas sve mliječne formule na tržištu omogućuju preživljavanje dojenčeta, nije u redu da se sve razmatraju jednako. Već i male promjene sastava mlijeka mogu značiti veliku promjenu zdravlja kasnije u životu. Zato pri izboru mliječne hrane treba izabrati stručan i pouzdan savjet. Prije kupnje raspitajte se kod farmaceuta, pedijatra ili svoje patronažne sestre.

Od rođenja do 6. mjeseca života najvažnija hrana u životu vašega djeteta jest mlijeko. Od navršene prve godine prehrana djeteta jednaka je kao za druge članove obitelji.

Tegobe dojenčadi

Probavne smetnje dojenčadi mogu se pojaviti ubrzo nakon rođenja i iako su prolaznog značaja, ipak mogu utjecati na djetetovo raspoloženje i kvalitetu života čitave obitelji. Te tegobe mogu biti uzrok nedostatka sna, stresa i brojnih briga za djetetovo zdravlje.