Početna > Poučni sadržaji > Dehidracija u ljetnim mjesecima

Dehidracija u ljetnim mjesecima

Ljeti puno više putujemo, idemo na izlete, krećemo se u prirodi. Istodobno svi želimo biti puni energije i zdravi. Planove nam mogu poremetiti vrućina, promijenjena prehrana ili samo vožnja do mora.

Mučnina za vrijeme vožnje

Mučnini u autu osobito su podložna djeca, pogotovo ako je riječ o duljem putu. Smirena vožnja i odmori doprinose boljem raspoloženju jer se možemo nadisati svježega zraka i odmoriti u sjeni. Ako se dijete osjeća vrlo loše, povraćanjem će izgubiti puno tekućine i elektrolita, što uzrokuje dehidraciju. To će ga iscrpiti i obično još neko vrijeme neće imati apetita. Stoga putna ljekarna mora sadržavati rehidracijsku otopinu, koja pomaže kod tegoba povezanih s dehidracijom. Ako je mučnina zaista teška, možete upotrijebiti pripravke od đumbira ili tablete protiv mučnine u vožnji (koje međutim često uzrokuju pospanost).

Probavne tegobe u dalekim krajevima

Putovanja u udaljene i egzotične krajeve prati promjena prehrane; zaražene namirnice često uzrokuju proljev i mučninu. Omiljene destinacije u sjevernoj Africi nose veliki rizik za proljev. Preporučuje se preventivno uzimati probiotičku kulturu WAYA i pripremiti crijevnu floru na moguće oportunističke i patogene bakterije. Na putovanju treba izbjegavati sirove namirnice i pijenje vode iz vodovoda jer znače veću mogućnost infekcije. Usprkos tome u prva dva tjedna putovanja moguć je proljev koji je teško ublažiti. Važno je tijelu osigurati tekućine i elektrolite koje je naš organizam izgubio.

Dehidracija zbog sportskih aktivnosti na otvorenom

U ljetnim mjesecima puno se krećemo na otvorenom, djeca odlaze u kampove gdje su uključeni u mnoge sportske aktivnosti, a puno treninga odvija se u prirodi. To je naravno više nego dobrodošlo za naše zdravlje i dobro raspoloženje, međutim moramo paziti na velike gubitke tekućine. Naše tijelo štiti se od topline hlađenjem – znojenjem. Tako gubimo tekućinu i moramo je obavezno nadoknaditi jer ćemo inače dehidrirati. Simptomi dehidracije mogu biti ošamućenost, vrtoglavica, jaka žeđ, a primjećujemo ih tek kad je dehidracija već uznapredovala. Stručnjaci ne preporučuju aktivnosti na otvorenom u vrijeme najveće vrućine (od 11 do 16 sati), a moramo se pobrinuti i za odgovarajuću zaštitu kremom s visokim zaštitnim faktorom te upotrebom šešira i duge, lagane odjeće.

Dehidraciji su posebno podložni dojenčad, djeca i stariji. Kada vanjske temperature budu vrlo visoke, tijelu će biti potrebno više tekućine. Ako budete uvažavali jednostavna pravila, očuvat ćete zdravlje obitelji i uživati u ljetu!

5 savjeta da ljeti ne dehidrirate

 1. Pijte puno tekućine
  Odrasla osobi treba popiti barem 1,5 l vode na dan, a ljeti i više. Rehidracijom omogućujemo organizmu normalan rad, izlučivanje štetnih tvari i imunološki sustav može obavljati svoju zadaću. Tijelo nas brzo upozorava kad mu nedostaje tekućine: postajemo umorni, žedni, boli nas glava, srce nam brže tuče i loše se osjećamo. Ako ne prije, to je krajnje vrijeme za veliku čašu vode. Zapravo je najbolje uvijek imati kod sebe svoju najdražu bočicu s vodom jer ćemo se tako češće sjetiti da moramo popiti dovoljno vode.
 2. Izbjegavajte neposredno sunce za vrijeme najveće vrućine
  Svi mi cijelu godinu čekamo sunce, visoke temperature i ljeto, ali moramo biti svjesni da sunčeve zrake mogu biti opasne. Dobro je poznato upozorenje da treba izbjegavati neposredno sunce između 11 i 16 sati, kad je ono najjače. Tada se naše tijelo mora dobro namučiti da se ohladi, čime gubimo velike količine tekućine. Osim dehidracije sunce je osobito opasno za našu kožu jer su moguće opekline i dugoročne posljedice (bore, rak kože).
 3. Ne pretjerujte s alkoholom
  Alkohol usporava oslobađanje vazopresina ili antidiuretičkog hormona koji regulira izlučivanje vode iz tijela. Ako u tijelu nema dovoljno vazopresina, nije dobro omogućeno za zalihe vode u našem organizmu i podložni smo dehidraciji. Stoga se pri konzumaciji alkoholnih pića preporučuje unos dovoljnih količina vode.
 4. Jedite dovoljno voća i povrća
  Ljeto je vrijeme kad je voće i povrće dostupno u izobilju. Najbolje je pravilo: »Jedi sezonsko i lokalno«, naime svježe voće i povrće bogat je izvor vitamina, minerala, šećera i vode. Puno vode sadrže rajčica, krastavac, brokula, kupus, agrumi, lubenice, jabuke i trešnje. Možete pripremiti voćni napitak uz dodatak vode. U vrućim ljetnim danima bit će pravo osvježenje!
 5. Ne pretjerujte s kavom
  Kofein je poznat kao blag diuretik, zato se u ljetnim mjesecima preporučuje smanjiti uobičajenu količinu kave. Ako to nije moguće, potrudite se da uz šalicu kave uvijek popijete i čašu vode. Tako ćete nadoknaditi izgubljenu tekućinu i nećete se osjećati dehidrirano.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi