Početna > Poučni sadržaji > Važnost hrane u najranijem razdoblju > Alergena hrana: kada da, a kada ne?

Alergena hrana: kada da, a kada ne?

Roditelji se često pitaju kada je potencijalno alergena hrana primjerena, a kad nije. Zbog brige o djetetovu zdravlju u masi informacija često nalazimo pogrešne podatke, stoga griješimo i počinjemo izbjegavati hranu koja nema dokazane štetne učinke.

Alergija na hranu utvrđuje se alergološkim testom koji pokazuje na koju je hranu dijete alergično. Trenutačno još nije dostupan alergološki test koji bi bio 100 % točan. Grubo rečeno, postoje tri vrste testa: kožni test, krvni test i provokacijski test. Međutim, svaki bi test trebao uvijek tumačiti iskusni alergolog.

Hranjive tvari biljnoga podrijetla  

Kod djece se često može pojaviti alergija na pšenicu. Takve komplikacije roditelji često rješavaju upotrebom pira umjesto pšenice. Pir, spelta ili krupnik drevni je oblik pšenice, što znači da će dijete alergično na pšenicu imati reakciju i na pir, stoga je to neprikladno.

Kikiriki također ima važnu ulogu u alergologiji jer je čest prehrambeni alergen koji izaziva teže oblike alergijskih reakcija. Doduše, reakcija na kikiriki ne mora uvijek biti teška, ali čak i udisanje manje količine alergena može izazvati blaže simptome poput suzenja očiju i kihanja. To bi se moglo dogoditi ako je dijete u sobi u kojoj je prisutan kikiriki, ali samo po sebi to nije opasno i neće izazvati smrtno opasnu reakciju. 

Takva upozorenja proizvođači stavljaju na svoje proizvode kako bi se zaštitili od moguće odgovornosti u slučaju alergijske reakcije. Međutim, takvi proizvodi većinom ne stvaraju probleme osobama s alergijama jer uglavnom ne sadrže alergene u dovoljnoj količini. A kako se osobe s alergijama međusobno razlikuju, preporučuje se da se posavjetujete s alergologom o sigurnosti konzumiranja takvih proizvoda za vaše dijete.

Budući da su to različiti alergeni, alergija na kikiriki ne mora biti i alergija na orašaste plodove. Kikiriki je mahunarka i raste ispod zemlje, a orašasti plodovi rastu na drvetu.  

Primjeri orašastih plodova (koji rastu na drveću): 

  • lješnjaci, 
  • orasi, 
  • indijski orasi, 
  • brazilski orasi, 
  • makadamija, 
  • američki orasi ili pekani.

Hrana životinjskoga podrijetla

Dijete koje je alergično na ribu nije automatski alergično i na rakove ili školjke jer su i tu prisutni različiti alergeni. Ako postoji dilema oko toga koju morsku hranu dijete smije jesti, a koju ne, poželjno je uputiti se alergologu na odgovarajuće testiranje, gdje će se utvrditi koju hranu dijete može sigurno jesti i kod koje se hrane mogu očekivati reakcije.

Izjave koje tvrde da dijete s alergijom na kravlje mlijeko ne smije jesti govedinu ili dijete s alergijom na jaja ne smije jesti perad pogrešne su jer većina djece s alergijom na mlijeko može bez ikakvih problema jesti govedinu, kao što i većina djece s alergijom na jaja konzumira piletinu.

Međutim, kod djece s alergijom često se javljaju nedoumice o cijepljenju. Riječ je o cijepljenju protiv ospica, zaušnjaka i rubeole u vezi s alergijom na jaja. Cjepivo protiv nabrojenih bolesti također je potpuno sigurno za djecu s alergijom na jaja, tako da ih pedijatar može cijepiti i liječiti kao i svu ostalu djecu. To se odnosi i na sva ostala cjepiva iz redovitog programa cijepljenja.

Kod djece gdje postoji rizik od alergijske reakcije na hranu, a posebno na bjelančevine kravljega mlijeka, možemo se zaštititi upotrebom mlijeka Novalac Allernova (ekstenzivni hidrolizat kazeina), koje ublažava alergijske reakcije.

Mlijeko Novalac Allernova sadržava sve potrebne hranjive tvari za pravilan rast i razvoj djeteta, a smije se koristiti samo pod nadzorom liječnika, a ne za hranjenje zdrave dojenčadi. 

Kod ozbiljnih alergijskih reakcija preporučuje se upotreba mlijeka Novalac Aminova, koje se temelji samo na profilu slobodnih aminokiselina prilagođenih majčinom mlijeku. Proizvod Novalac Aminova bolesnici dobro prihvaćaju i dio je opsežne skupine proizvoda koji su posebno prilagođeni dojenčadi, s pažljivo odabranim sastojcima i kontroliranom kvalitetom.

 

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi