Jagode

Ovi snažni vjesnici proljeća još od antičkog doba štuju se i kao slatki desert i kao zalogaj bogat ljekovitim svojstvima. Njihov nutritivni sastav, u kojem se ističe visok udio željeza i folne kiseline, dobro je došao već u najranijoj dobi djetetova razvoja, u majčinoj utrobi.

Jagode sadrže puno vitamina C

Plodovi jagode bogati su vitaminom C, jednim od najjačih antioksidansa, no i drugim antioksidansima, kao što su fenolni fitonutrijenti elagitanini i antocijani, koji im osiguravaju jarko crvenu boju te pružaju snažnu antioksidativnu i protuupalnu zaštitu. No, nutritivno bogatstvo ovdje ne prestaje. Plod jagode, uz obilje voćnih šećera i kiselina, sadrži i prebiotičke tvari kao što su pektini, čija je uloga nahraniti stanice crijevnog epitela i opskrbiti energijom dobre bakterije u probavnom sustavu. Činjenica da ovo voće spada u skupinu namirnica koja nosi titulu „superhrane“ govori o kakvom je nutritivnom blagu riječ.

Jagode su bobičasto voće koje se ubraja među namirnice za koje se navodi da imaju povećano alergeno djelovanje, međutim ne spada u osam najjačih nutritivnih alergena, gdje se nalaze mlijeko, jaja, pšenica (gluten), soja, orašasti plodovi, kikiriki, riba i školjkaši. Upravo iz ovog razloga jagode se u prehranu dojenčeta uvode s povećanim oprezom, što podrazumijeva davanje kašica s ovim voćem u 8. mjesecu djetetovog života, uz što bi najbolje bilo da majka još uvijek doji. Jagode se daju prvo u manjim količinama, tijekom prvog dijela dana, uz što se prate moguće reakcije, koje se javljaju u prvom redu u obliku osipa, zatim svrbeža i otjecanja usta, jezika i grla te poteškoća s dišnim i probavnim sustavom. Izrazito ozbiljne posljedice alergije na jagode, kao što su anafilaksija i anafilaktički šok, javljaju se vrlo rijetko.

Najsigurnije je uvoditi jagode u prehranu dojenčeta u obliku kašica. Može se naime dogoditi da dijete udahne bobičasto voće.

Plod jagode vsebuje – poleg obilice sadnih sladkorjev in kislin – tudi prebiotične sestavine, kot so pektini, ki imajo vlogo, da nahranijo celice črevesnega epitela in oskrbijo dobre bakterije v prebavilih z energijo.

Konvencionalni uzgoj jagoda uključuje korištenje zaštitnih sredstava, pesticida i insekticida, stoga se preporučuje obavezno oprati ovo voće pod tekućom vodom, a ako se ne može nabaviti iz ekouzgoja, dodatno tretiranje u octu ili limunskoj kiselini i sodi bikarboni najbolje će ukloniti tragove kemikalija.

Dobro oprane i usitnjene jagode obogatit će obrok vašega djeteta, pa tako žitna ili mliječna kašica mogu postati snažne „superkašice“.

Jagodica Bobica (voćno-mliječna kašica, 8 m.)

  • 5 srednjih jagoda
  • 1/2 manje banane
  • 50 g probiotičkog jogurta

Priprema:
Jagode dobro operite te ih zajedno s bananom i jogurtom smiksajte ili zgnječite u ukusnu kašicu za svog mališana.

Šarena ekipa (voćno-povrtna kašica, 8 m.)

  • 3 srednje jagode
  • 1/2 jabuke
  • 1 srednja mrkva
  • ¼ korabe
  • mali prstohvat cimeta

Priprema:
Svježe voće i povrće dobro operite, jabuku, mrkvu i korabu skuhajte, ohladite te im dodajte jagode i cimet, a zatim štapnim mikserom pretvorite voće i povrće u kašicu.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi