Moji prvi obroci
Uvođenje čvrste hrane ne smije započeti prije navršenog 4. mjeseca života, ali ni kasnije od 6. mjeseca.
Preporučuje se, naime, da sve bebe počnu jesti miješanu hranu do navršenog 26. tjedna jer se time omogućava ispravan razvoj refleksa žvakanja, a istodobno se osigurava dovoljan unos željeza. Dojenje bi trebalo nastaviti do 2. godine, a na želju mame i djeteta čak i duže.
Kašica od povrća, krumpira i mesa (od navršenog 5. do 7. mjeseca)
Količina/obrok |
Sastojci i priprema |
20-30 g |
Sastojci: nemasno meso (teleće, pileće, pureće, kunić) ili žumanjak* (jedanput na tjedan) ili morska riba* |
90-100 g |
Sastojci: povrće (npr. mrkva, tikvice, cvjetača, korabica, brokula, buča, koromač, špinat) |
40-60 g |
Sastojci: krumpir ili riža ili palenta ili pšenica**, raž**, ječam**, zob**, krupnik** (biožitarice za dojenče**, tjestenina**) |
30-45 g |
Sastojci: voćni sok (od jabuke ili ribiza – ili sok obogaćen vitaminom C: barem 40 mg vitamina C/100 ml soka ili pasirano voće) |
8-10 g |
Sastojci: biljno ulje (ulje uljane repice ili sojino ulje ili maslinovo ulje), povremeno maslac |
* nakon navršenog 6. mjeseca
** sadrži gluten, koji se postupno uvodi između navršenog 6. i 7. mjeseca u malim količinama
***takva voda sadrži puno vitamina i zato se ne smije proliti
Mliječno-žitna kašica (od navršenog 6. do 8. mjeseca)
Količina/obrok |
Sastojci i priprema |
200 ml |
Sastojci: majčino mlijeko ili prijelazna mliječna formula (npr. Novalac 2). |
20 g |
Sastojci: integralne žitne pahuljice (riža, kukuruzna krupica, pšenična krupica**, zobene pahuljice**, zob**, krupnik**, raž**) |
20 g |
Sastojci: pasirano voće ili voćni sok |
**sadrži gluten, koji se postupno uvodi između navršenog 6. i 7. mjeseca u malim količinama
Žitno-voćna kašica (od navršenog 7. do 9. mjeseca)
Količina/obrok |
Sastojci i priprema |
20 g |
Sastojci: integralne žitne pahuljice bez dodanoga šećera (zobene pahuljice, pšenična krupica) |
100 g |
Sastojci: zgnječeno voće (svježe sezonsko voće, npr. jabuke, kruške, breskve, nektarine, marelice, borovnice, maline; banane su vrlo slatke pa ih treba zgnječiti s manje slatkim voćem) ili voćni sok. |
5 g |
Sastojci: biljno ulje (ulje uljane repice ili sojino ulje ili maslinovo ulje), povremeno maslac |