Početna > Poučni sadržaji > Važnost hrane u najranijem razdoblju > Prehrana tijekom trudnoće i dojenja te konzumacija životinjskoga mlijeka

Prehrana tijekom trudnoće i dojenja te konzumacija životinjskoga mlijeka

Razdoblje trudnoće i prvih mjeseci dojenja presudno je za zdravlje i normalan razvoj djeteta. Pitanja o prehrani često se javljaju tijekom trudnoće i dojenja; međutim, širok raspon informacija koji kruži među nama često nam nudi pogrešne podatke. Stoga treba razlikovati one koji su potkrijepljeni znanstvenim dokazima od onih koji su samo mit.

Prehrana tijekom trudnoće i dojenja

Među nama se pojavila zabluda da će preventivna dijeta tijekom trudnoće i dojenja bez potencijalnih alergena smanjiti mogućnost razvoja alergije na hranu. To je uvjerenje pogrešno jer trenutačno nemamo dokaza da bi dijeta bez alergena poput jaja, mlijeka ili kikirikija pomogla djetetu. Naravno, trudnice bi trebale jesti što raznovrsniju i zdraviju hranu, a dojiljama se savjetuje dijeta samo kada se dokaže da je dijete alergično. Za uvođenje bilo kakve dijete uvijek se trebate posavjetovati s odabranim pedijatrom ili alergologom.

Također često pogrešno mislimo da dijete nije alergično ako ne reagira na hranu putem dojenja. Treba imati na umu da je količina alergena koja se prenosi majčinim mlijekom vrlo mala i obično ne uzrokuje tegobe. Naime, većina djece neće reagirati na hranu dok je ne pojedu sami. Isto tako nije istina da dijete ne može reagirati kada prvi put konzumira hranu. 

Trajanje dojenja i uvođenje čvrste hrane

U prošlosti su nam pedijatri i alergolozi savjetovali da ustrajemo u dojenju svog djeteta što je dulje moguće da kod dojenčadi s visokim rizikom pričekamo s uvođenjem alergene hrane; kasnije se to pokazalo pogrešnom pretpostavkom, što su potvrdila i veća istraživanja. Danas je poznato da imunološki sustav u crijevima ima vrlo važnu ulogu u razvoju tzv. oralne tolerancije na hranu. 

Rano uvođenje hrane, između 4. i 6. mjeseca dojenčeta, potiče toleranciju i smanjuje vjerojatnost alergija na hranu. Bez obzira na sve, majčino mlijeko je najprikladnija hrana, a trajanje dojenja neće utjecati na vjerojatnost razvoja alergije kod dojenčeta ili djeteta u kasnijim fazama razvoja.

Osobito moramo biti oprezni kod rizične novorođenčadi koja ima atopijski dermatitis, gdje kasnije uvođenje alergena iz hrane može čak povećati vjerojatnost razvoja alergije jer sprječava razvoj oralne tolerancije. Ako dijete ima atopijski dermatitis ili postoji sumnja na alergiju na hranu, treba što prije napraviti pregled kod specijalista alergologa koji će procijeniti situaciju te dati stručno mišljenje i savjete o uvođenju alergena u prehranu djeteta.

Alergija na životinjsko mlijeko i mlijeko bez laktoze 

Kod djece se također često primjećuju reakcije na mlijeko životinjskoga podrijetla. Najčešći je alergijski odgovor na kravlje mlijeko, koje se najčešće upotrebljava, i često bismo ga željeli zamijeniti kozjim ili ovčjim mlijekom, odnosno mlijekom bez laktoze. U 90 % slučajeva djeca koja su alergična na kravlje mlijeko također će imati reakciju na kozje ili ovčje mlijeko. Drugim riječima: dijete koje bez poteškoća uzima kozje mlijeko najvjerojatnije nije alergično na kravlje mlijeko.

Mlijeko bez laktoze također nije prikladno za alergije na bjelančevine kravljega mlijeka. Kod intolerancije na laktozu, kada se savjetuje ta vrsta mlijeka, riječ je o imunološkoj reakciji na bjelančevine u mlijeku. Najčešći su pokazatelji moguće netolerancije nadutost, bolovi u trbuhu i proljev.

A alergije na mlijeko očituju se simptomima poput: 

  • koprivnjače (urtikarije), 
  • oticanja, 
  • svrbeža kože, 
  • povraćanja,
  • krvavih niti u stolici,
  • kašlja i
  • otežanog disanja.

U svakom slučaju treba paziti da dijete s alergijom na kravlje mlijeko ne konzumira proizvod od kozjeg mlijeka ili proizvod na kojem piše da je bez laktoze jer je moguća alergijska reakcija.

Kod alergije na kravlje, ovčje ili kozje mlijeko najbolje je potpuno ukloniti bjelančevine životinjskog mlijeka.

Novalac Allernova (ekstenzivni hidrolizat kazeina) hrana je koja ublažava tegobe povezane s alergijom na bjelančevine kravljega mlijeka. Sadržava i dodatak kukuruznog škroba koji zgušnjava hranu i tako smanjuje probleme povezane s bljuckanjem, odnosno regurgitacijom. To je jedina mliječna hrana na tržištu koja istodobno rješava dvije tegobe: ublažava simptome povezane s alergijom na bjelančevine kravljega mlijeka i smanjuje bljuckanje.

Kod teške alergije simptomi su prisutni i nakon uvođenja ekstenzivnog hidrolizata kazeina sadržanog u proizvodu Novalac Allernova. U tom se slučaju problem rješava mlijekom koje sadržava samo slobodne aminokiseline koje ne uzrokuju alergijske simptome. Novalac Aminova je mlijeko s dodanim inovativnim zgušnjivačem koji sprječava bljuckanje i blagotvorno djeluje na konzistenciju stolice.

O izboru mlijeka treba se posavjetovati s pedijatrom ili alergologom.

 

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi