Zimsko voće

Voće je najsvestranije i najvelikodušnije čudo prirode. Nijedna druga hrana nema toliko bogatstvo boja, mirisa i okusa. Bez raznovrsnog voća svakodnevna prehrana bila bi beskonačno dosadna, a naše tijelo prikraćeno za čitav niz mineralnih tvari i vitamina. U zimskom razdoblju u našim krajevima ima vrlo malo voća. Zimu proživljavamo uz različite vrste domaćih jabuka, krušaka i kakija. Drugo voće ograničeno je na uvoz iz toplih krajeva i zato često dolazi osiromašeno na naš stol. Stoga će do proljeća zimnica – zamrznuto voće te kompoti i marmelade od bresaka, marelica, borovnica ili malina – koju smo pripremili ljeti ili ujesen, biti dobrodošlo obogaćenje zimskog jelovnika za nas i naše dojenče.

Nastavljamo priču o voću primjerenom za bebe, ovom prilikom u zimskom razdoblju. Nekoliko riječi namijenit ćemo voću s košticama, njezinom veličanstvu jabuci, kruški i naravno kakiju.

Jabuka

Pradomovina jabuke je Srednja Azija. Odatle su se drveće i plodovi tijekom nekoliko stoljeća raširili u Europu (prvi su ih počeli uzgajati Rimljani). Danas poznajemo više od 7000 vrsta jabuka. Kod nas je jabuka najčešće voće.

Gruba je podjela jabuka na stolne jabuke (gala, idared, jonagold, jonatan...), jabuke za kuhanje i jabuke za mošt, u koje spadaju prije svega vrste kiselih i trpkih jabuka.

Jabuka kod zatvora ili proljeva

Jabuka se smatra najsavršenijim i najhranjivijim voćem iako u usporedbi s drugim voćem ima puno manje vitamina i minerala. Ovisno o vrsti, jabuka je dobar izvor vitamina C, ima puno pektina i drugih vlakana, zato je neizostavno voće na jelovniku zdrave prehrane. Dojenčetu ili malo većem djetetu možete pomoći urediti probavu pomoću kašice od jabuka. Svježa kašica od neoljuštenih jabuka koju dojenčetu poslužite odmah pomoći će spriječiti zatvor.

Voćna kašica od oljuštenih jabuka koja će odstajati na zraku neko vrijeme da jabuke oksidiraju (potamnjet će) i kojoj ste dodali pola banane pomoći će u zaustavljanju proljeva.

Osim vitamina C i prehrambenih vlakana jabuka također sadrži dovoljno kalija, koji je važan mineral pri održavanju bilance tekućina. Energetska vrijednost jabuka prosječno je 50 kcal (215 kJ)/100 g.

Za užinu možete obogatiti bebinu jabučnu kašicu zobenim pahuljicama i žličicom običnog jogurta. Kuhane jabuke s malo cimeta možete ponuditi i s pire krumpirom kao obrok za ručak.

Kruška

Kruška je u rodu s jabukom i po broju različitih vrsta nimalo ne zaostaje za njom. Puno je osjetljivija od jabuka, brzo počne truliti i za vrijeme skladištenja zahtijeva više pozornosti od jabuke.

Kao i jabuke, kruške su se također najprije uzgajale u Aziji i Europi. U srednjovjekovnoj Italiji bilo je poznato više od 200 vrsta krušaka, Francuzi su znali još 300, prije svega zato što ih je obožavao njihov kralj Luj XIV. Danas se smatra da na svijetu postoji više od 5000 imenovanih vrsta krušaka.

Većina krušaka je stolnih, međutim prikladne su i za kuhanje. Kruške su sezonsko voće pa se od svih vrsta u određeno vrijeme mogu nabaviti samo neke. Najpoznatija je vrsta krušaka sasvim sigurno viljamovka. Riječ je o većoj kruški nepravilnog oblika, na jednoj strani peteljke ispupčenija je, a ima sočno, aromatično i mekano meso slatkog, muškatnog okusa. Na žalost, kruške ne mogu dugo stajati jer brzo počnu truliti. Osim obične viljamovke poznata je i crvena viljamovka, čija zelena kora postupno postaje crvenožuta i ima sočno meso poput obične viljamovke. Također su omiljene kruške vrste konferans, dolaze iz Velike Britanije i malo su otpornije na truljenje. Naime imaju deblju žutozelenu koru posutu smeđim točkicama. Pod debljom korom skriva se sočno zrnasto meso.

Kruške su zadovoljavajući izvor vitamina C i prehrambenih vlakana, naravno ako ih jedemo kad su odgovarajuće zrele i zajedno s korom. Energetska vrijednost krušaka kreće se oko 70 kcal (292 kJ)/100 g, nešto više nego kod jabuke.

U prehrani dojenčadi primjerenije su mekše vrste krušaka (viljamovka ili konferans), također su lakše probavljive. Nakon svježe kašice od krušaka dojenče može imati vjetrove, zato preporučujem da pri uvođenju krušaka u prehranu radije žličicu ili dvije kašice od krušaka pomiješate s kašicom od jabuka ili je dodate kašici od banana.

Kaki

Kaki je poznat i pod nazivom japanska jabuka. To je posebno voće: ili ga neizmjerno voliš ili prema njemu ostaješ ravnodušan. Domovina kakija je Japan, za Japance je to voće hrana bogova.

Danas poznajemo dvije vrste kakija; kod nas se obično uzgaja kaki s nejestivom korom, koju treba oljuštiti. Izraelci su u dolini Sharon uzgojili vrstu kakija Sharon Fruit, koji su jestivi zajedno s korom dok su još tvrdi. Međutim manje su ukusni. Od kakija s jestivom korom kod nas se uzgaja vrsta kaki vanilija. Kakije koji se uzgajaju kod nas beremo kad su tvrdi i nezreli te ih ostavimo da sazrijevaju u sanducima na otvorenom. Dobro podnose hladnoću, ali ne smiju se smrznuti. Skladište se velik dio zime, zaštićeno od vjetra, u drvenim platoima prekrivenima papirom i dekom. Nezreli kakiji trpki su i kiseli te posve nejestivi. Dobro sazreli meki su i kiselkasto slatki. Sazrijevaju na sobnoj temperaturi približno deset dana.

Energetska vrijednost kakija je niska, samo 30 kcal (120 kJ)/100 g. Kaki je bogat vitaminima A i C te vitaminima skupine B, sadrži puno kalija, magnezija i fluora te pektin, koji regulira probavu.

U prehrani dojenčadi možemo ga uvelike upotrebljavati i zbog njegove mekoće. Budući da je bogat prehrambenim vlaknima, savjetujem vam da ga upotrijebite za obogaćenje drugih vrsta voćnih kašica. Na primjer, kašici od oljuštenih jabuka ili od banane dodajte žlicu ili dvije kakija. Užina s kakijem i bananom bit će još više osvježavajuća i hranjivija ako joj dodate žličicu svježeg sira. Djeci možete kakijem zasladiti običan jogurt ili pripremiti domaći voćni svježi sir privlačne boje.

Ako imate puno kakija, a nećete ga moći na vrijeme pojesti, možete od njegovog mesa pripremiti ukusnu marmeladu; dodajte joj malo želatine ili, ako želite slađu, dodajte želirani šećer. Marmeladu punite u tople staklenke dok je još vruća i čuvajte u hladnjaku. Marmelada će dobro obogatiti jelovnik tijekom zime. Žličicu marmelade možete djetetu namazati na tamni kruh ili njome zasladiti jogurt, odnosno svježi sir.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi