Početna > Prehrana dojenčadi > Tegobe dojenčadi > Alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka

Alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka

Što je alergija?

Pojmom alergije opisujemo prekomjernu reakciju (preosjetljivost) tjelesnog imunološkog sustava na određenu tvar – alergen, koja međutim nije opasna za organizam. Izražava se alergijskim znacima, odnosno simptomima koji se mogu pojaviti odmah nakon hranjenja, odnosno kontakta s hranom ili nakon nekoliko sati.

Alergije na hranu u pravilu ne prate čovjeka čitav život. Kod djeteta obično nestaju između druge i četvrte godine života. Alergije na ribe i kikiriki obično traju dulje od alergija na mlijeko i jaja.

Alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka razvija se u prvim mjesecima života. Simptomi alergije očituju se na svim organskim sustavima (probavni sustav, koža, dišni sustav).

U prvoj godini života javljaju se prije svega simptomi kao što su:

  • opća nelagoda djeteta
  • čest plač
  • loše dobivanje na tjelesnoj masi
  • simptomi u probavnom sustavu (proljev, povraćanje, zatvor) i na koži (osip, svrbež, crvenilo).

U liječenje alergije na kravlje mlijeko spada isključenje mliječnih bjelančevina iz prehrane dojenčeta.

Tko sve može imati alergiju?

Svi možemo biti alergični na različite stvari. Neki ljudi imaju veću mogućnost postati alergični. Važnu ulogu ima naslijeđe; ako je alergija već prisutna u obitelji (roditelji, sestra ili brat), veća je mogućnost da će je imati i dijete.

Koja hrana može prouzročiti alergiju?

Većina hrane može izazvati alergijske reakcije. Najčešći su alergeni u hrani:

  • kikiriki,
  • jaja,
  • mlijeko,
  • jagode
  • i morska hrana.

Kravlje mlijeko i sojine bjelančevine glavni su uzročnici nastanka alergija kod djece mlađe od 6 mjeseci čiji roditelji već imaju simptome alergije.

Teški oblik alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka

Ponekad je alergija tako teška da simptomi ostaju i nakon uvođenja ekstenzivnog hidrolizata, stoga je u takvim slučajevima potrebna hrana na osnovi slobodnih aminokiselina*. Srećom, praksa pokazuje da je takvih alergičara samo 10 posto. Upotreba hrane na osnovi aminokiselina smislena je i kod istodobne alergije na više vrsta hrane, kod teških alergijskih upala crijeva, anafilaktičkog šoka ili onda kada alergija kod dojene dojenčadi ustraje usprkos majčinoj dijeti bez mlijeka. Budući da je i bljuckanje jedan od vrlo čestih alergijskih simptoma, smisleno je istodobno riješiti i taj problem. Tako se postiže bolja uhranjenost dojenčadi i male djece s alergijom i njihovo bolje napredovanje u rastu i razvoju.

* aminokiseline su osnovni građevni elementi bjelančevina«

Uspostavljanje dojenja

Najbolje je započeti dojenje što prije nakon porođaja; u rodilištu će vam preporučiti i omogućiti prvo dojenje u porođajnoj sobi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Kako sigurno pripremiti mliječnu hranu s vodom?

Dodavanje veće količine vode u mliječnu hranu od preporučene radi uštede na mliječnoj hrani ili davanje vode djetetu umjesto obroka može prouzročiti opasno stanje koje zovemo otrovanje vodom.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi