Zatvor

Što je zatvor?

Zatvor označava neredovito pražnjenje crijeva kod dojenčadi (dva puta tjedno ili čak manje). Stolica je tvrđa, izlučivanje stolice rjeđe, otežano, može biti čak i bolno, na površini stolice može se pojaviti krv.

Je li zatvor bolan?

Izlučivanje tvrde stolice može biti bolno, može se također pojaviti krv. Odmah treba poduzeti mjere. Ako dijete bude povezivalo »kakanje« s bolovima, pokušat će zadržati stolicu te će zatvor postati ozbiljniji.

Što uzrokuje zatvor?

Zatvor obično ima funkcionalne uzroke i neposredno je povezan s prehranom, pijenjem premalih količina tekućine ili uzimanjem nekih lijekova. Ako dijete uzima lijekove, može mu se usporiti probava, što morate javiti liječniku.

Preporučili su vam uporabu početne mliječne hrane Novalac IT za posebne prehrambene potrebe dojenčadi sa zatvorom

Mliječna hrana Novalac IT Mliječna hrana Novalac IT posebno je namijenjena dojenčadi sa zatvorom. Sadrži povećanu količinu laktoze (mliječnog šećera) i magnezija, koji omogućuju da stolica omekša, čime se olakša pražnjenje crijeva. Novalac IT potpuna je hrana i zadovoljava sve prehrambene potrebe dojenčeta za normalan rast i razvoj.

Mliječna hrana Novalac IT pogodna je za posebne prehrambene potrebe dojenčadi sa zatvorom od rođenja do navršenog 12. mjeseca ako ih majke ne doje. Novalac IT zadovoljava sve prehrambene potrebe dojenčadi do 6. mjeseca, a za dojenčad stariju od 6 mjeseci dio je raznovrsne prehrane. Nakon navršenog 12. mjeseca preporučujemo prijelaz na mlijeko za djecu Novalac 3 Junior.

Što učiniti ako dojenče ima zatvor?

  • Ako svoje dijete dojite, vjerojatno vaše mlijeko ima premalo vlakana: pokušajte jesti više voća i povrća.
  • Ako dijete hranite na bočicu, preporučujemo vam uporabu mliječne hrane Novalac IT za dojenčad sa zatvorom. Posavjetujete se također sa svojim pedijatrom.
  • Ako vaše dijete već jede raznovrsnu hranu, uključite u njegovu prehranu neke namirnice: svježe voće i povrće (kivi, naranče, mandarine, kompot od suhih šljiva ili smokava, grožđe, kruške...) i kruh od grubo samljevenog zrna.
  • Na svaki način ponudite djetetu što više puta po malo tekućine (voda, čaj, voćni sokovi).

Što treba izbjegavati ako dojenče ima zatvor?

Ako smatrate da je dijete ima zatvor, prvo izdvojite mogućnost pogrešne pripreme obroka (mlijeka), prilagodite prehranu i posavjetujte se sa svojim pedijatrom. Ne preporučujemo:

  • banane
  • čokoladu
  • kašice s čokoladom
  • mrkvu
  • rižu

Ne upotrebljavajte laksative bez savjetovanja s liječnikom. Nemojte dopustiti da zatvor traje dulje vrijeme.

Uspostavljanje dojenja

Najbolje je započeti dojenje što prije nakon porođaja; u rodilištu će vam preporučiti i omogućiti prvo dojenje u porođajnoj sobi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Kako sigurno pripremiti mliječnu hranu s vodom?

Dodavanje veće količine vode u mliječnu hranu od preporučene radi uštede na mliječnoj hrani ili davanje vode djetetu umjesto obroka može prouzročiti opasno stanje koje zovemo otrovanje vodom.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi