Početna > Prehrana dojenčadi > Važnost hrane u najranijem razdoblju > Hranjenje na bočicu – kada i koliko

Hranjenje na bočicu – kada i koliko

 

Nakon rođenja djeteta mame su često zabrinute i pitaju se dobiva li njihovo dojenče dovoljno hrane. Najbolji je pokazatelj pravilno pridobivanje na težini. Ako je dojenče hranjeno na bočicu, mjerenje količine popijenog mlijeka jednostavnije je nego kod dojenja. 

Dojenče hranjeno na bočicu u prvom mjesecu popit će 60–90 ml mliječne hrane po obroku. Tijekom prvih nekoliko tjedana tražit će obrok svaka tri do četiri sata. U početku je najbolje hraniti dojenče na zahtjev, tj. kada plače zbog gladi. Dojenčad koju majke doje uglavnom pije manje mlijeka po obroku, ali zato češće. 

Tijekom prvog mjeseca, ako vaše dojenče spava duže od četiri do pet sati i počinje propuštati obroke, probudite ga i ponudite bočicu. Krajem prvog mjeseca dojenče će popiti najmanje 120 ml po obroku, s prilično predvidljivim ritmom hranjenja koji će biti oko svaka četiri sata. Sa šest mjeseci vaše dojenče popit će 180–240 ml otprilike svakih pet sati, a to ovisi o dohrani.

Količina mlijeka (bilo majčinog mlijeka ili mliječne hrane) koja je djetetu potrebna ovisi o njegovoj tjelesnoj masi. Dobra formula za izračunavanje potrebnih mililitara jest njegova tjelesna masa podijeljena s koeficijentom 0,7 i pomnožena sa 100. 

Primjer za 4,5 kg teško dojenče: 4,5 kg/0,7 x 100 = 643 ml

 

Ali dijete će najbolje samo regulirati unos u skladu sa svojim potrebama. I umjesto da se držite točno određene količine, dopustite mu da vam samo pokaže kada je sito. Ako dojenče postane nemirno za vrijeme hranjenja, vjerojatno želi prekinuti hranjenje. Ako i nakon što je sve popilo nastavlja sisati i povlačiti iz prazne bočice, još je gladno. Neka djeca samo traže dudu nakon hranjenja jer žele sisati, pa se ta želja može zamijeniti glađu. 

 

Ipak, postoji donja i gornja granica. Većina djece zadovoljit će se s 90–120 ml po obroku tijekom prvog mjeseca i povećavat će obrok za 30 ml svaki mjesec dok ne dođe do maksimalnih 210–240 ml. Ako vaše dijete stalno želi manje ili više od toga, posavjetujte se s pedijatrom.

Između 2. i 4. mjeseca, kada dojenče ima više od 5 kg, većina dojenčadi hranjena na bočicu ne treba noćni obrok jer popiju više hrane tijekom dana i stječu naviku dužeg spavanja po noći. Kao i inače, i ovdje postoje razlike od djeteta do djeteta.

Najvažnije je zapamtiti da je svako dijete jedinstveno bez obzira na to je li hranjeno na bočicu ili dojeno. I ni jedna brošura ne može vam precizno reći koliko često morate hraniti svoje dijete i koju količinu mliječne hrane dijete treba. Te odgovore dat će vam samo vaše dijete, a vi ćete s vremenom naučiti što vam ono poručuje. 

Uspostavljanje dojenja

Najbolje je započeti dojenje što prije nakon porođaja; u rodilištu će vam preporučiti i omogućiti prvo dojenje u porođajnoj sobi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Kako sigurno pripremiti mliječnu hranu s vodom?

Dodavanje veće količine vode u mliječnu hranu od preporučene radi uštede na mliječnoj hrani ili davanje vode djetetu umjesto obroka može prouzročiti opasno stanje koje zovemo otrovanje vodom.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi