Početna > Zanimljivo > Prvi zubići vaše bebe

Prvi zubići vaše bebe

Dječji plač svakoj mami uzrokuje brige. Pita se je li dijete gladno, pospano, mokro ili ga muči nešto drugo. Nerijetko je razlog dječjeg plača nicanje zubića, koje je za dojenčad prava napast. Razdražljivo raspoloženje i neprospavane noći vas i vaše bebe mogu početi. U tom razdoblju vaše dijete imat će nezaustavljivu želju gurnuti u usta sve što mu dođe na dohvat ruke, a pritom će se i pretjerano sliniti.

Nicanje zubića dugotrajan je proces; naime kod neke djece prvi zubići niknu još prije navršenog 4. mjeseca, a kod drugih proces može trajati 12 mjeseci ili više. Svako je dijete priča za sebe, tako da svako ima i svoj ritam nicanja zuba. Najčešće se kao prvi zub javlja donji sjekutić, odnosno donja mliječna jedinica. Svih 20 mliječnih zuba izrast će do djetetove druge ili najkasnije treće godine života.

Kad zubići prodiru kroz desni, gingivalna tkiva su ranjena, desni otečene, a sve to prati povećano slinjenje i bolni otok desni. Kada se dijete jako slini, izgubljenu tekućinu nadoknadite vodom, a kada ima nadražene desni, pomoći će mu gumena grickalica za zube ili Gengigel Prvi zubići.

Nanos Gengigel Prvi zubići umirit će bolne i otečene desni vaše bebe. Sloj gela više puta na dan (3 do 6 puta) čistim prstima ravnomjerno nanesite na bebine desni i nježno utrljajte. Gengigel Prvi zubići ugodnog je okusa, ne sadrži alkohol i šećer, a također ni ikakva bojila ili konzervanse i nema nuspojave. Gel je zbog sadržane hijaluronske kiseline, koja je prirodni sastojak naših desni, posve siguran za upotrebu. Ako dijete pojede manju količinu gela, on se neće apsorbirati u organizam, nego će izaći iz tijela istim putem kao hrana.

Kad zubići već izrastu, Gengigel Prvi zubići možete upotrebljavati kao pomoć:

  • kod ozlijeđenih desni uslijed ispadanja mliječnih zuba
  • kod upaljenih, krvarećih desni zbog različitih uzroka
  • kod ranica i ulkusa (afta) u ustima

Nicanje zubića naporno je i za dojenče i za roditelje, a kad se vaš mališan nasmije, sa zubićima ili bez njih, zaboravit ćete sve tegobe tog razdoblja!

Uspostavljanje dojenja

Najbolje je započeti dojenje što prije nakon porođaja; u rodilištu će vam preporučiti i omogućiti prvo dojenje u porođajnoj sobi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Kako sigurno pripremiti mliječnu hranu s vodom?

Dodavanje veće količine vode u mliječnu hranu od preporučene radi uštede na mliječnoj hrani ili davanje vode djetetu umjesto obroka može prouzročiti opasno stanje koje zovemo otrovanje vodom.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi