Početna > Zanimljivo > Spavanje u zajedničkom krevetu

Spavanje u zajedničkom krevetu

Gdje bi dojenče trebalo spavati? U svom krevetiću blizu roditelja, u svojoj sobi već od rođenja ili u zajedničkom krevetu s roditeljima? Mišljenja roditelja se razlikuju, a ni struka ne zastupa jedinstveno stajalište. Nema pravila o tome što je u redu, a što nije. Najvažnije je da postupate onako kako odgovara vama i vašem djetetu.

Spavanje je jedna od osnovnih životnih aktivnosti koja jako utječe na zdravlje djeteta i cijele obitelji te mu je vrijedno posvetiti dovoljno pozornosti. Spavanje dojenčeta ugrubo dijelimo na dva razdoblja: na spavanje do 6. mjeseca života, kad se spavanje još razvija i većini dojenčadi potrebno je noćno hranjenje, i na spavanje nakon 6. mjeseca djetetova života, kada dojenčetu u pravilu više nije potrebno noćno hranjenje i kad bi njegovo spavanje već trebalo biti slično spavanju odrasle osobe.

Kod mame…

U prvim mjesecima brojne se mame odlučuju za spavanje s dojenčetom ili za smještaj njegovog krevetića u spavaću sobu jer si tako olakšaju noćno dojenje i često ustajanje usred noći. Spavanje u zajedničkom krevetu odgovara i tatama jer im to znači svaki dan nekoliko sati više blizine s djetetom. Mnogi smatraju da se tako stvara snažnija veza između roditelja i djece, koja će omogućiti uravnoteženi tjelesni i emocionalni razvoj djeteta.

…ili u svom krevetu?

Međutim neki roditelji tvrde da dijete već od prvih dana mora spavati samo u svom krevetiću ili čak u svojoj sobi jer će se tako naviknuti zaspati samo i brže će postati samostalnije. Neki roditelji iskazuju bojazan da bi tijekom spavanja u zajedničkom krevetu mogli ozlijediti dijete.

Što se u svijetu preporučuje?

Mjesta na kojima bebe spavaju u različitim se kulturama razlikuju. Prvu godinu u Europi dojenčad većinom spava u sobi s roditeljima, u svom krevetiću, jer to pojednostavljuje noćno hranjenje, a u istočnim kulturama roditelji najčešće stave dijete uza sebe u krevet jer će tako dijete zbog mamine blizine navodno bolje spavati. U SAD se prema preporukama stručnjaka već vrlo male bebe stavljaju u krevetiće u njihovu sobu budući da se vjeruje da ta praksa potiče djetetovu psihološku i društvenu neovisnost.

Slušajte intuiciju!

Usprkos mnoštvu različitih mišljenja stručnjaka, rođaka i drugih mama jedino je pravilno da učinite onako kako sami osjećate da je ispravno. Nemojte zaboraviti svakodnevnu večernju rutinu; ona prije spavanja mora sadržavati stalne obrede koji će pomoći oblikovati djetetov bioritam. Priuštite si nekoliko zajedničkih nježnosti, kao što su kupanje, čitanje priča i hranjenje, a zatim zajedno s dojenčetom utonite u miran san.

Uspostavljanje dojenja

Najbolje je započeti dojenje što prije nakon porođaja; u rodilištu će vam preporučiti i omogućiti prvo dojenje u porođajnoj sobi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Kako sigurno pripremiti mliječnu hranu s vodom?

Dodavanje veće količine vode u mliječnu hranu od preporučene radi uštede na mliječnoj hrani ili davanje vode djetetu umjesto obroka može prouzročiti opasno stanje koje zovemo otrovanje vodom.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi