Početna > Zanimljivo > Utjecaj carskog reza na mamu i dojenče

Utjecaj carskog reza na mamu i dojenče

Carski rez sve je češći način porođaja. Na mamu i novorođenče djeluje na različite načine, a najčešće je riječ o sporom oporavku mame nakon porođaja i o težem uspostavljanju dojenja.

Porođaj carskim rezom ne može se uvijek planirati. Za trudnice kod kojih je čitava trudnoća tekla bez problema i žarko su željele roditi prirodnim putem carski rez može biti veliko razočaranje. Međutim, liječnici uvijek naprave carski rez s određenom svrhom i samo ako za to postoji medicinski opravdan razlog kod majke ili djeteta. Najvažnije je da su na kraju zdravi i mama i novorođenče.

Najveća razlika između vaginalnog porođaja i porođaja carskim rezom jest da novorođenče rođeno carskim rezom ne dolazi u dodir s maminom vaginalnom mikroflorom. Zato dojenčad rođena carskim rezom nakon rođenja ima izmijenjenu crijevnu mikrofloru, a imunološki sustav još mu nije zreo. Posljedično mogu imati češće infekcije i probavne tegobe, a i pojava alergija može biti češća.

Ako je dojenče dojeno majčinim mlijekom, dobiva korisne bakterije i sve nužno potrebne hranjive sastojke za optimalan rast i razvoj. Ako dojenje ne krene kako bi trebalo, dostupna je mliječna hrana, s korisnim bakterijama (probiotičkim kulturama) koje povoljno djeluju na razvoj imunološkoga sustava dojenčeta. Ujedno takva mliječna hrana sadrži i druge potrebne hranjive tvar za rast i razvoj dojenčeta.

Uspostavljanje dojenja

Najbolje je započeti dojenje što prije nakon porođaja; u rodilištu će vam preporučiti i omogućiti prvo dojenje u porođajnoj sobi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Kako sigurno pripremiti mliječnu hranu s vodom?

Dodavanje veće količine vode u mliječnu hranu od preporučene radi uštede na mliječnoj hrani ili davanje vode djetetu umjesto obroka može prouzročiti opasno stanje koje zovemo otrovanje vodom.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi