Početna > Zanimljivo > Utjecaj carskog reza na mamu i dojenče

Utjecaj carskog reza na mamu i dojenče

Carski rez sve je češći način porođaja. Na mamu i novorođenče djeluje na različite načine, a najčešće je riječ o sporom oporavku mame nakon porođaja i o težem uspostavljanju dojenja.

Porođaj carskim rezom ne može se uvijek planirati. Za trudnice kod kojih je čitava trudnoća tekla bez problema i žarko su željele roditi prirodnim putem carski rez može biti veliko razočaranje. Međutim, liječnici uvijek naprave carski rez s određenom svrhom i samo ako za to postoji medicinski opravdan razlog kod majke ili djeteta. Najvažnije je da su na kraju zdravi i mama i novorođenče.

Najveća razlika između vaginalnog porođaja i porođaja carskim rezom jest da novorođenče rođeno carskim rezom ne dolazi u dodir s maminom vaginalnom mikroflorom. Zato dojenčad rođena carskim rezom nakon rođenja ima izmijenjenu crijevnu mikrofloru, a imunološki sustav još mu nije zreo. Posljedično mogu imati češće infekcije i probavne tegobe, a i pojava alergija može biti češća.

Ako je dojenče dojeno majčinim mlijekom, dobiva korisne bakterije i sve nužno potrebne hranjive sastojke za optimalan rast i razvoj. Ako dojenje ne krene kako bi trebalo, dostupna je mliječna hrana, s korisnim bakterijama (probiotičkim kulturama) koje povoljno djeluju na razvoj imunološkoga sustava dojenčeta. Ujedno takva mliječna hrana sadrži i druge potrebne hranjive tvar za rast i razvoj dojenčeta.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Pravila hranjenja bebe na bočicu

Hranjenje bebe na početku može izgledati vrlo jednostavno, ali se roditeljima kod te teme nameće puno pitanja: "Kakvu bočicu odabrati?", "Kako odabrati dudu?", "Kako će beba podrignuti?" ...

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac
Članci o prehrani dojenčadi