Redakcija Novalac

Palmino ulje u mliječnoj hrani Novalac – održivo i pažljivo odabrano za vašu bebu

Što je palmino ulje?

Palmino ulje je jestivo biljno ulje koje se dobiva od ulja palme iz roda Elaeis. Jedno je od najčešće korištenih ulja u prehrambenoj industriji. Često se upotrebljava u proizvodnji mliječne hrane za dojenčad jer sadrži palmitinsku kiselinu kojom se u mliječnoj hrani postižu razine palmitinske kiseline slične onima u majčinom mlijeku.

Palmitinska kiselina zasićena je masna kiselina koja se prirodno nalazi u majčinom mlijeku i čini 17–25 % ukupnih masnih kiselina u njemu.

Masne kiseline u majčinom mlijeku imaju ključnu ulogu u razvoju dojenčadi. Prisutnost palmitinske kiseline u mliječnoj hrani stoga je nužno potrebna kako bi se što bolje oponašao profil masnoća u majčinom mlijeku.

Održivo palmino ulje u mliječnoj hrani Novalac

U mliječnoj hrani Novalac upotrebljavamo samo održivo palmino ulje. Naši dobavljači palmina ulja pažljivo su odabrani i članovi su RSPO-a (Roundtable on Sustainable Palm Oil – Okrugli stol o održivom palminom ulju).

Pažljivo odabrano palmino ulje u Novalac formulama štiti vašu bebu

Svjesni smo da je majčino mlijeko, koje u prosjeku sadrži 35–40 % zasićenih masnih kiselina, 45–50 % jednostruko nezasićenih i 15 % višestruko nezasićenih masnih kiselina, najbolja hrana za dojenčad.

Palmino ulje sadržava visok udio palmitinske kiseline (44 %) i među svim biljnim uljima pogodnim za upotrebu u prehrani dojenčadi palmino ulje najprikladnije je za postizanje sastava kao u majčinom mlijeku.

Naše formule osmišljene su tako da budu što bliže sastavu majčinog mlijeka. Sastav svih naših proizvoda stoga je rezultat višegodišnjih proučavanja i ispitivanja kako bi se zadovoljile najviše prehrambene potrebe dojenčadi.

Svaka vrsta biljnog ulja sadrži različite omjere različitih masnih kiselina. Zato naša mliječna hrana Novalac sadrži mješavinu različitih biljnih ulja, posebno formuliranih da budu što je moguće bliže sastavu masnih kiselina majčinog mlijeka.

Odluka o upotrebi palmina ulja u mliječnoj hrani Novalac stoga proizlazi isključivo iz naše želje da se dojenčadi osiguraju različite masne kiseline u omjerima što bližim onima u majčinom mlijeku.

Ograničenja pri upotrebi palmina ulja

Mnogi potrošači oklijevaju kupiti proizvode od palmina ulja, posebno zbog rizika povezanih s masnim esterima kao što su 3-MCPD i glicidilni esteri, koji nastaju tijekom zagrijavanja palmina ulja.

Svaka serija mliječne hrane Novalac temeljito je testirana na sadržaj masnih estera jer su nam kvaliteta i sigurnost naših proizvoda najveći prioritet.

Zbog toga su svi proizvodi Novalac u skladu sa zahtjevima i propisima te su sigurni za primjenu kod dojenčadi.

Također sukladno zakonu palmino ulje već se desetljećima koristi u dojenačkim formulama. Godine 2019. Odbor za prehranu ESPGHAN-a (Europsko društvo za pedijatriju, gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu) odlučio je da „nema dovoljno dokaza koji bi upućivali na to da bi upotrebu palmina ulja kao izvora masti u mliječnoj hrani za dojenčad trebalo izbjegavati iz zdravstvenih razloga“.

Novalac formule s RSPO certificiranim održivim palminim uljem

Palmino ulje također se često spominje kao ekološki rizik, uglavnom zbog štete koju uzrokuje okolišu te zbog smanjenja ljudskih i životinjskih staništa.

Naše palmino ulje održivi je proizvod s potpuno certificiranim opskrbnim lancem. To je proizvod s najvećim prinosom po hektaru – 3,3 tone. Za usporedbu: na tako velikoj površini dobili bismo samo 0,8 tona ulja od uljane repice ili 0,7 tona suncokretovog ulja.

Tako bi zamjena plantaža palmi drugom kulturom dovela do još većeg utjecaja na okoliš jer bismo uništili više zemlje i smanjili još više staništa za divlje životinje.

Usporedba prinosa različitih biljnih ulja po hektaru – palmino, suncokretovo, kokosovo.

Održivo palmino ulje koristi se u mliječnoj hrani Novalac samo zbog sadržaja palmitinske kiseline kako bi se što bolje oponašao profil masnih kiselina majčinog mlijeka.

Izvori:

  1. Bronsky et al. ESPGHAN Committee on Nutrition, 2019. Palm Oil and Beta-palmitate in Infant Formula: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 68, 742–760.
  2. Delplanque et al. Lipid Quality in Infant Nutrition: Current Knowledge and Future Opportunities. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015 Jul;61(1):8-17.
  3. Montoya et al. Genetic architecture of palm oil fatty acid composition in cultivated oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) compared to its wild relative E. oleifera (H.B.K) Cortés. PLoS One. 2014 May 9;9(5):e95412.
  4. Vegetable oil yields per hectare by type | Statista [splet]. [citirano 14. 3. 2024]. dostopno na: https://www.statista.com/statistics/1263201/vegetable-oil-yields-per-hectare-worldwide-by-type-globally/

Pridruži se klubu Novalac

Upisom u Klub Novalac dobivaš:

  • e-knjižicu sa savjetima „Prehrana prvih 1000 dana“ za mamu i bebu;
  • e-knjižicu s korisnim informacijama „Prva godina dojenčeta“;
  • redovite sadržaje o prekrasnom razdoblju koje te upravo sada prati.