Redakcija Novalac

Razlika između obične folne kiseline i aktivne folne kiseline

Folat, također poznat kao vitamin B9, esencijalni je mikronutrijent koji sudjeluje u raznim procesima u organizmu. Ljudi ne mogu sami proizvoditi esencijalne mikronutrijente, stoga su ovisni o odgovarajućoj prehrani kako bi osigurali potrebne razine esencijalnih mikronutrijenata u tijelu.

Vitamini, minerali i mikronutrijenti imaju ključnu ulogu u zdravlju trudnice te pravilnom razvoju i dugoročnom zdravlju ploda. Važno je da trudnica poznaje osnove zdrave prehrane i uzme u obzir povećane potrebe za energijom, bjelančevinama, vitaminima, mineralima i mikroelementima, koje ne može uvijek dobiti samo zdravom prehranom. Hranjiva tvar koja je vrlo važna za zdravlje trudnice i zdrav razvoj ploda jest folna kiselina. Tijekom trudnoće često je treba nadoknađivati jer je ne možemo dobiti u dovoljnim količinama iz hrane. (1)

Preporučeni dnevni unosi folata za žene u različitim životnim razdobljima.

Folati i folna kiselina

Folat, također poznat kao vitamin B9, esencijalni je mikronutrijent koji sudjeluje u raznim procesima u organizmu. Ljudi ne mogu sami proizvoditi esencijalne mikronutrijente, stoga su ovisni o odgovarajućoj prehrani kako bi osigurali potrebne razine esencijalnih mikronutrijenata u tijelu.

Na razinu folata u tijelu mogu utjecati:

  • naše prehrambene navike,
  • slabija apsorpcija unesenog folata iz hrane u krvotok,
  • povećane potrebe za folatima (npr. trudnoća),
  • razlike u metabolizmu kao posljedica genetike.

Folati imaju ključnu ulogu u osiguravanju normalnog funkcioniranja stanica. (2)

Glavni izvori folata u prirodi su zeleno lisnato povrće (špinat, brokula, zelena salata), agrumi, jetra, grah i kelj. (3) Folat koji se nalazi u hrani osjetljiv je na povišene temperature, svjetlost, oksidaciju i topiv je u vodi. Stoga se preporučuje da se hrana koja sadrži folat ne kuha predugo. (4) Kako bi se osigurala odgovarajuća razina folata u krvi stanovništva, neke zemlje uvele su obvezno obogaćivanje hrane sintetički proizvedenim folatima, tj. folnom kiselinom. (2)

Folna kiselina ne nalazi se u prirodi, ali ima poboljšana svojstva u usporedbi s prirodno prisutnim folatima. Folna kiselina stabilniji je oblik folata koji naše tijelo također lakše apsorbira. Nakon uzimanja sintetički proizvedeni oblik folne kiseline prolazi kroz brojne metaboličke reakcije u tijelu u kojima se stvara koristan oblik folata za tijelo – 5-metiltetrahidrofolat ili aktivni oblik folne kiseline. (2)

Kako djeluje aktivna folna kiselina?

Nakon uzimanja s hranom pretvorba folata započinje u tankom crijevu, a uspjeh pretvorbe jako ovisi o aktivnosti enzima 5,10-metilentetrahidrofolat reduktaze (MTHFR), koji je podložan polimorfizmu. Smanjena aktivnost enzima MTHFR-a dodatno povećava potrebu za unosom folata i povećava rizik od nekih poremećaja. (2) Polimorfizam MTHFR-a, što znači smanjena aktivnost MTHFR-a, javlja se u više od 50 % populacije. (3)

Među dostupnim izvorima folata najbolji je izbor aktivni oblik folne kiseline – 5-metiltetrahidrofolat – koji mogu u potpunosti iskoristiti čak i osobe koje imaju smanjenu sposobnost pretvorbe folne kiseline u njezin aktivni oblik zbog polimorfizma MTHFR-a.

Prednosti aktivnog oblika folata 5-metiltetrahidrofolata u obliku cvijeta.

Zaključak

Briga za zdrav razvoj dojenčeta počinje već prije začeća. Zdravlje i odgovarajući prehrambeni status majke ključni su čimbenici za uspješan početak, tijek i završetak trudnoće. S obzirom na spoznaju da se svi prehrambeni elementi ne mogu u potpunosti dobiti i iskoristiti iz hrane, ključan je pravilan odabir dodataka prehrani.

Novim istraživanjima i znanstvenim dostignućima istraživači su dobili aktivnu folnu kiselinu koju može koristiti cijela populacija. (5) Najnovija, četvrta generacija folne kiseline, Quatrefolic®, dostupna je u Novalac® prenatalnim kapsulama.

Generacije folata i njihova biološka iskoristivost, prikazana u četiri stupnja.

Izvori:

  1. Novak Antolič Ž et al. Klinična prehrana v nosečnosti. Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani, Ljubljana 2015
  2. Scaglione F, Panzavolta G. Folate, folic acid and 5-methyltetrahydrofolate are not the same thing, Xenobiotica, 2014, 44:5, 480-488
  3. Czeizel A et al. Folate Deficiency and Folic Acid Supplementation: The Prevention of Neural-Tube Defects and Congenital Heart Defects. Nutrients, 2013, 5, 4760-4775.
  4. Sources of folate: where can we find folate in food? [Internet]. [citirano 7.4.2023]. Dostopno na: https://quatrefolic.com/news/sources-of-folate-where-can-we-find-folate-in-food/
  5. Quatrefolic®, the 4th generation of folate [Internet]. [citirano 7.4.2023]. Dostopno na: https://quatrefolic.com/

Pridruži se klubu Novalac

Upisom u Klub Novalac dobivaš:

  • e-knjižicu sa savjetima „Prehrana prvih 1000 dana“ za mamu i bebu;
  • e-knjižicu s korisnim informacijama „Prva godina dojenčeta“;
  • redovite sadržaje o prekrasnom razdoblju koje te upravo sada prati.