Kolike

Što su kolike?

Za kolike ili grčeve se ni danas ne zna što je točno uzrok njihova nastanka. Iza pojma kolike skriva se dosta simptoma. Kolike povezujemo s nadimanjem i općenito s vjetrovima.

Obično se javljaju u prvim mjesecima života dojenčeta. Na kolike nas upozorava neutješan plač koji se javlja u kasnim popodnevnim satima. Dijete se napinje, savija koljena na trbuh, ima crveno lice i očito je da mu je vrlo neugodno. Zato kolike kod dojenčeta roditeljima uzrokuju puno briga.

Što uzrokuje kolike?

O uzroku kolika još se vode rasprave, naime na pojavu kolika utječe više čimbenika. Jedan je od njih nerazvijenost probavnoga sustava dojenčeta. Uzrok nastanka kolika može također biti prevelik unos laktoze (mliječnog šećera) putem dojenja ili univerzalne mliječne hrane. Prevelika količina laktoze koju dojenče ne može probaviti fermentira u tankom crijevu, pri čemu se stvaraju plinovi, a oni su uzrok nadimanja i vjetrova.

Preporučili su vam upotrebu početne mliječne hrane Novalac AC za posebne prehrambene potrebe dojenčadi s kolikama.

Novalac AC je posebno prilagođena mliječna hrana za dojenčad s kolikama. Količina laktoze u mliječnoj hrani Novalac AC prilagođena je probavnom kapacitetu tankoga crijeva, čime se smanjuje nadimanje i posljedično pojava grčeva, odnosno kolika. Novalac AC potpuna je hrana i zadovoljava sve prehrambene potrebe dojenčeta za normalan rast i razvoj.

Mliječna hrana Novalac AC pogodna je za posebne prehrambene potrebe dojenčadi s kolikama od rođenja do navršenog 12. mjeseca ako ih majke ne doje. Novalac AC zadovoljava sve prehrambene potrebe dojenčadi do 6. mjeseca, a za dojenčad stariju od 6 mjeseci u skladu sa savjetom liječnika dio je raznovrsne prehrane. Nakon navršenog 12. mjeseca preporučujemo prijelaz na mlijeko za djecu Novalac 3 Junior.

Što učiniti kod kolika?

Liječnik vam može preporučiti prilagođenu prehranu koja sadrži manje laktoze. Morate se strogo pridržavati tih preporuka.

Korisni savjeti kod kolika kod dojenčeta:

  • Ako se dojenče nakon obroka nadima, blago mu masirajte trbuščić.
  • Nakon svakog obroka pomozite djetetu podrignuti.
  • Pazite da za vrijeme hranjenja dijete ne proguta zrak, odnosno da ga proguta što manje.
  • Pokušajte stvoriti mirno i opušteno ozračje oko djeteta jer će osjetiti vašu zabrinutost.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi