Novalac proizvodi Novalac
proizvodi
Thousand days first

Za mene i za moju bebu

Thousand days second

Ključne hranjive tvari i njihova uloga u razvoju dojenčeta

Osjećaj kada postaneš svjesna da u tebi raste novi život jednostavno je neprocjenjiv! Pred tobom su predivni mjeseci koji će ti se zauvijek utisnuti u sjećanje i u srce.

Iako se djetetova dob počinje brojiti od dana rođenja, na njegov zdrav razvoj moramo misliti već puno prije. Najvažnijih djetetovih 1000 dana već je počelo prilikom začeća i trajat će do njegovog drugog rođendana. Za bezbrižnu trudnoću i zdrav razvoj tvoje bebe nužna je bogata i uravnotežena prehrana u vrijeme trudnoće.

Thousand days third Thousand days fourth

Zašto je važna u trudnoći?

U prva četiri tjedna trudnoće osobito je važna za pravilan razvoj neuralne cijevi, to je dio fetusa koji se razvija u mozak, leđnu moždinu, kralježnicu i dno lubanje. Trudnica obično sazna da u sebi nosi dijete tek u 4. tjednu trudnoće, stoga dovoljan unos folata mora osigurati već pri planiranju trudnoće. Poslije je folat važan i za tvorbu krvnih stanica i leđne moždine, a u vrijeme dojenja unosom folne kiseline mama izbjegava slabokrvnost.

Što je folat, odnosno folna kiselina?

Folat je vitamin grupe B, točnije vitamin B9. Folna kiselina je sintetički dobiven oblik vitamina B9 koji se često upotrebljava za nadoknađivanje folata kao dodatak prehrani onda kad je unos folata osobito važan i povećan.

Namirnice koje sadrže folnu kiselinu

Dobri su izvori folata zeleno povrće, pogotovo lisnato povrće poput špinata i salate, zatim rajčice, mahunarke, orašasti plodovi, naranče, klice, pšenične klice, integralni proizvodi, krumpir i jaja.

Na što treba obratiti pozornost?

Dnevna potreba trudnica i dojilja za folatom povećana je i iznosi 600 µg. Budući da je povećane potrebe težko zadovoljiti redovitom prehranom, stručnjaci preporučuju dodatan unos folne kiseline u obliku dodataka prehrani. Međutim, svi dodaci prehrani s folnom kiselinom nisu jednaki. Neki napredniji dodaci prehrani sadrže folnu kiselinu u aktivnom obliku. To znači da unesena folna kiselina ne treba u tijelu proći kroz procese koji je čine »upotrebljivom«, nego je u tom obliku progutamo. Tako tijelo u potpunosti iskorištava folnu kiselinu. Važno je odabrati proizvod s aktivnom folnom kiselinom, a također je važno imati povjerenja u kvalitetu proizvoda. Za stručni savjet uvijek se možete obratiti svom ginekologu ili farmaceutu u ljekarni.

Ako progutate previše folne kiseline, višak će se izlučiti s mokraćom. Ukupna neškodljiva dnevna doza iznosi 1000 µg.

Preporučujemo proizvod

Preporučujemo proizvod

  • Novalac prenatalne kapsule

Preporučuju nas stručnjaci

Page mark yellow Page mark butterfly

Poučni sadržaj

Skupina stručnjaka pripremila je brojne teme u kojima odgovaraju na najčešća pitanja o začeću, trudnoći i početnom razdoblju majčinstva.

Trudna sam

Trudna sam

Osjećaj kada postaneš svjesna da u tebi raste novi život jednostavno je neprocjenjiv! Pred tobom su prekrasni mjeseci! Što će se događati u trudnoći, kako se pripremiti za trudnoću i kasnije za sam porođaj, koje su prehrambene smjernice u trudnoći samo su neke od tema koje će dobro doći svakoj budućoj mami i riješiti mnoga trudnička pitanja.

Pročitaj više