Početna > Novosti > 2017 > Opoziv proizvoda Novalac CC i Novalac 1

Opoziv proizvoda Novalac CC i Novalac 1

Poštovani kupci!

Budući da su nama u tvrtki Medis, d.o.o., kvaliteta proizvoda i sigurnost potrošača na prvome mjestu, kao distributer proizvoda Novalac preventivno smo s tržišta povukli mliječnu hranu za dojenčad proizvođača UP Medi-Europa SA, i to samo sljedeće serije:

  • Novalac CC, 400g, serija 45405, rok upotrebe 23/09/2018
  • Novalac 1, 400g, serija 9827622, rok upotrebe 22/08/2019
  • Novalac 1, 400g, serija 9827623, rok upotrebe 22/08/2019
  • Novalac 1, 400g, serija 9903524, rok upotrebe 24/09/2019 

Razlog povlačenja je moguć neprimjeren sadržaj estera masnih kiselina (3-MCPD, glicidil ester) koji je utvrđen u analizi.

Esteri masnih kiselina nastaju u proizvodnji biljnih masti i ulja te su prisutni u gotovo svim termički obrađenim namirnicama koje sadrže biljne masti, između ostaloga i u mliječnoj hrani za dojenčad. Prehrambena industrija, Svjetska zdravstvena organizacija, Europska agencija za sigurnost hrane i druge institucije koje se bave proizvodnjom hrane i njezinom regulacijom već desetljećima proučavaju utjecaj tih spojeva na ljudsko zdravlje. Njemački institut Bundesinstitut für Risikobewertung izdao je preporuku 2016. godine u kojoj je zapisano da usprkos činjenici da su esteri masnih kiselina u mliječnoj hrani za dojenčad prisutni već desetljećima, do sada nije bilo dokaza da dojenčad hranjena mliječnom hranom zbog toga ima bilo kakve zdravstvene tegobe.

Budući da o esterima masnih kiselina premalo znamo, dodajemo informacije koje je napisao stručnjak s Pedijatrijske klinike u Ljubljani:

»Tijekom postupka rafiniranja biljnih ulja i termičke obrade namirnica (kuhanje, pečenje, prženje i sl.) stvaraju se kemijski spojevi koji nisu namjerno dodani namirnicama, ali u visokim koncentracijama imaju štetan utjecaj na ljudski organizam. Ti spojevi nastaju u prehrambenoj industriji, gdje postoje kontrolirani uvjeti, ali i u domaćoj kuhinji, gdje uvjeti nisu kontrolirani i zato se može stvoriti još više takvih štetnih kemijskih spojeva.

Najčešći kemijski spojevi sa štetnim učinkom koji nastaju prilikom zagrijavanja ulja jesu 2 monokloropropan-1,2-diol (2-MCPD), 3-monokloropropan-1,2-diol (3-MCPD) i esteri ta dva spoja te glicidil esteri masnih kiselina (GE).

Nabrojit ćemo nekoliko tipičnih primjera namirnica u kojima se mogu naći ti spojevi: sojin umak, palmino ulje i palmina mast, keksi, kolači, slatkiši, neke čokolade, prženi i pečeni krumpir (također čips), kokice (popcorn), meso ili riba ili jaja, kora kruha (što je hrana jače pečena, stvara se više navedenih spojeva), prženo orašasto voće, mlijeko u prahu (uključujući mliječne formule), margarin itd.

Na žalost, nastanak tih spojeva teško se može izbjeći, što naročito vrijedi za kuhanje kod kuće. Jednostavnim mjerama u kuhinji možete izuzetno smanjiti pojavu tih spojeva:

  • pazite na primjereno trajanje i temperaturu pečenja kruha, kolača i keksa,
  • pazite da meso i druge namirnice previše ne pečete (reš pečeno),
  • za svako prženje ili pohanje upotrijebite novo, odnosno svježe biljno ulje i
  • ne pregrijavajte ulje u posudi tako dugo da vam se već počne dimiti.

Europska komisija aktivno priprema odgovarajuću zakonsku osnovu za prehrambeno- proizvođačku industriju, a to će biti početna točka za smanjenje pojave štetnih kemijskih spojeva u namirnicama. Uskoro se očekuju konkretni pomaci na tom području.«

Pripremio:
asist. dr. Evgen Benedik, dipl. inž. prehr. tehnol.
Pedijatrijska klinika Ljubljana

Da bi se isključile bilo kakve moguće negativne posljedice za zdravlje, savjetujemo da ne upotrebljavate proizvode Novalac CC i Novalac 1 gore navedenih serija.

Dojenčadi koja su uzimala mlijeka nevedenih serija ne trebaju liječnički preged ili bilo koju drugu obradu.

Proizvod možete vratiti u ljekarnu i dobit ćete povrat novca ili zamijenite za drugi serijski broj ili drugi proizvod Novalac.

Ako budete imali pitanja, pišite nam na info@novalac.hr ili nas nazovite na +385 91 797 3041; +385 91 5468 491; +385 91 587 4416; +385 91 7940 972; +385 91 982 42 72; +385 91 7347284.