Početna > Novosti > 2021 > Novalac ima novi sastav

Novalac ima novi sastav

Što se promijenilo u sastavu?

Promjene se odnose na sadržaj nekih masnih kiselina: dodana je omega-3 masna kiselina DHA te je prilagođen sadržaj nekih vitamina i minerala (više vitamina D, K, B1, B2, B6 i više folne kiseline).

Zašto se mijenja sastav?

Promjena sastava utvrđena je novom Uredbom EU-a 2016/127 o mliječnim namirnicama koja je stupila na snagu 2020. Iz tog razloga proizvođač je napravio manje promjene u sastavu i odgovarajućem označavanju. Sadržaj DHA povećao se u većini mliječnih namirnica, tako da će adaptirane formule za bebe u budućnosti biti još više prilagođene specifičnim potrebama djece.

Koje informacije su bitne roditeljima?

Kao roditelji moći ćete primijetiti promjene u sastavu: mlijeko u prahu imat će malo drugačiju boju, teksturu, miris ili okus. Također, mlijeko će se tijekom pripreme možda malo drugačije otopiti ili zapjeniti. Uvjeravamo vas, to je sasvim normalno i ni na koji način ne utječe na sigurnost ili kvalitetu proizvoda. Vjerujemo da će se i vaša beba brzo naviknuti na bogat okus.

Glavne razlike između starog i novog sastava:

Često postavljana pitanja kod prelaska na novi sastav

 • Je li prijelaz na novu formulu siguran?
  Prijelaz sa starog sastava na novi sasvim je siguran i može se provesti odmah, bez prijelazne faze.

 • Moje dijete odbija novi sastav, što mogu učiniti?
  Sasvim je uobičajeno da djeca primijete i najmanje promjene sastava, okusa, mirisa ili teksture. Međutim, dojenče se na te promjene brzo navikne, naravno, ako su roditelji ustrajni. 

 • Koliko traje navikavanje dojenčeta na novi sastav?
  Ovisno o dojenčetu; navikavanje na novi sastav može trajati do nekoliko dana.

 • Moramo li staru formulu baciti?
  Ne morate, zalihe se mogu potrošiti do kraja u skladu s rokom valjanosti. 

Kako možemo znati jesmo li kupili proizvod s novim sastavom?

Proizvodi s novim sastavom izlaze na tržište postupno. Novalac mliječne formule s novim sastavom imaju određene promjene na ambalaži (prva stranica). Također ćete primijetiti razliku u naznakama sastava i doziranja.


Na što možete obratiti pažnju prilikom pripreme?

Upute za pripremu i doziranje nalaze se na poleđini pakiranja. Slijedite preporuke za svaku mliječnu formulu. Napominjemo da su ove količine smjernice, pa o preciznom hranjenju, prilagođenom djetetovim potrebama, treba razgovarati s vašim pedijatrom.

Dodatne informacije dostupne su na info@novalac.hr.