Početna > Poučni sadržaji > 7 stvari koje često brinu mame novorođenčadi

7 stvari koje često brinu mame novorođenčadi

Glava moje bebe izgleda čudno

Očekivali ste slatku bebu s okruglom glavicom, rumenim obraščićima, ali vaše novorođenče par dana nakon poroda ne izgleda baš tako. Ako je bebina glava pomalo nepravilnog oblika (izdužena), to je zato što je beba vjerojatno nekoliko sati bila stisnuta u vašoj zdjelici. Budite strpljivi i glavica će uskoro postati pravilnijeg oblika.

Ruke i noge moje bebe su hladne

Prije nego što pretjerano zagrijete stan ili svoju bebu umotate u još jednu dekicu, opipajte njen prsni koš. Ako je koža na tom dijelu topla i ružičasta, vašoj bebi nije hladno. Budući da se njen krvotok još uvijek razvija, više je krvi u njenim vitalnim organima, a manje u udovima. Može potrajati i do 3 mjeseca da se krvotok bebe u potpunosti prilagodi životu izvan maternice.

Moja beba ima plik na usnici

Kod mnogo novorođenčadi se zbog intenzivnog sisanja (dojke ili bočice) na usnici pojavi plik. Plik bebi ne uzrokuje neugodu, već omogućuje da joj usnica očvrsne što joj olakšava sisanje.

Disanje moje bebe je čudno

Mnogi novi roditelji noću i po nekoliko puta provjeravaju disanje svoje bebe. Često se dogodi da beba tijekom disanja napravi kratku pauzu, a zatim neko vrijeme diše ubrzano.  Pauze do 20 sekundi smatraju se normalnima. Do 6. tjedna starosti beba  će razviti pravilniji ritam disanja.

Moja beba često kiše

Je li vam starija gospođa savjetovala da bebu bolje obučete jer je beba kihnula u njenoj prisutnosti? Ne brinite, bebe često kišu, ali ne zato jer su prehlađene ili bolesne. Bebe jednostavno tako čiste nos i dišne putove zbog čestica u zraku.

Bebina stolica je tekuća

Dojene bebe imaju zrnatu stolicu žute boje poput senfa koja je ujedno tekuća i jednolična. Bebe koje se hrane na bočicu imaju malo čvršću stolicu smeđe boje.  Neke bebe imaju stolicu više od deset puta dnevno, neke samo nekoliko puta dnevno i oboje se smatra normalnim dokle god beba dobiva na težini i dobro se osjeća.Moja beba je uvijek gladna

U prvim tjednima nakon poroda možda ćete imati osjećaj da cijeli dan hranite svoju bebu. Dojene bebe hrane se češće jer je majčino mlijeko lako probavljivo. No kako imaju malen želudac, ne mogu odjednom pojesti puno. Osim toga brzo rastu i razvijaju se pa im je potrebno puno energije. U prvih šest mjeseci težina bebe udvostručit će se, a do prve godine utrostručiti. Ne brinite ako imate poteškoća s dojenjem. Srećom, postoji kvalitetno zamjensko mlijeko koje je dostupno u ljekarnama.  U ljekarnama će vam farmaceut dati pravi savjet koje mlijeko bi najbolje odgovaralo vašoj bebi. Više informacija možete potražiti u katalogu proizvoda Novalac.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi