Početna > Poučni sadržaji > Boja bebinih očiju

Boja bebinih očiju

Zašto većina beba ima plave oči?

Oči vaše novorođene bebe možda mogu imati prekrasnu plavu boju, no znate li da se ona može promijeniti u smeđu ili zelenu? Saznajte kada će se, i hoće li se uopće, mijenjati djetetova boja očiju i kako na to utječe genetika.

Zašto se mijenja boja bebinih očiju?

Novorođene bebe, pogotovo svjetlopute, imaju i svijetle oči. Razlog je vrlo malo melanina koji sadrži šarenica njihovog oka. Melanin je pigment koji određuje boju očima, koži i kosi. Reagira na sunce i svjetlost pa se tako boja kože pod utjecajem sunca mijenja u tamniju, a isto se događa i sa šarenicom oka.
Genetika kontrolira koliko će melanina ili pigmenta osoba imati u tijelu. Vaša beba nasljeđuje DNK od vas i time je određeno hoće li boja očiju biti plava, smeđa, zelena ili drukčija.
Važno je naglasiti da promjenu ne uzrokuje boja pigmenta jer ne postoje plavi, zeleni, smeđi ili sivi pigment. Jedini pigment koji imamo u očima je smeđi, a njegova količina određuje hoće li osoba imati svijetle ili tamne oči. 

Možda izgleda kao jednostavna jednadžba koja podrazumijeva da dva roditelja sa smeđim očima imaju i bebu sa smeđim očima. Iako je takav ishod čest, ne mora biti tako. Postoji više gena u tijelu koji određuju boju očiju, tako da dijete roditelja sa smeđim očima može imati plave oči. Naime, roditelji imaju u svom genetskom kodu pohranjene gene svojih roditelja. Pa ako vaše dijete ima drugačiju boju očiju od vas i vašeg partnera, razlog tome mogu biti baka i djed.
Budući da još uvijek nije potpuno jasno kako se geni slažu i koja je njihova uloga u boji očiju, teško je predvidjeti koju će boju očiju dijete na kraju imati.

Kada se mijenja boja očiju?

Najveću promjenu boje očiju možete očekivati između 6. i 9. mjeseca života djeteta. Do tog trenutka šarenica je stvorila potreban pigment koji će rezultirati konačnom bojom. Promjena je tako postupna da je nećete primijetiti dok vas jednog dana vaša beba ne iznenadi drugačijom bojom očiju.
S navršenom godinom dana većina djece ima definiranu boju očiju, a kod vrlo malog broja djece te promjene trajat će do šeste godine. Kod 10 % ljudi boja očiju nastavlja se mijenjati i u odrasloj dobi.


Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi