Početna > Poučni sadržaji > Kako će se nakon porođaja promijeniti vaš život?

Kako će se nakon porođaja promijeniti vaš život?

Približava li se termin vašeg porođaja i još se uvijek pitate kako će se promijeniti vaš život nakon dolaska novorođenčeta? Nekoliko mogućih scenarija otkrivamo vam u nastavku.

1. Sve svoje vrijeme posvetit ćete dojenčetu

Čestitamo! Vaše dojenče stiglo je kući i vaš život mijenja se na prekrasan i nepredvidljiv način. Posve ste se prilagodili satnici svoje bebe. Novorođenčad spava do 18 sati na dan, međutim to spavanje podijeljeno je na manje periode. Između razdoblja spavanja nižu se hranjenje, previjanje i puuuuno maženja.

SAVJET: Nakon prvih kaotičnih tjedana u kojima je vladao nered, dojenče će početi spavati duže u jednom komadu. Njegova satnica postat će sve predvidljivija, a vi ćete postati svjetski prvaci u upravljanju vremenom.


2. Pridružit ćete se novom velikom klubu

Odjednom ćete imati puno prijatelja. Neznanci koje budete sretali u šetnji smješkat će vam se, pitati vas o dobi i imenu dojenčeta. Moći se ćete se uključivati u razgovore o dojenčadi i odgoju… Taj klub u koji ste se učlanili s dolaskom dojenčeta zove se roditeljstvo i imat ćete veliko društvo. Uživajte!

SAVJET: Razvit ćete svoj način odgoja koji će možda biti posve drukčiji od odgoja vaše prijateljice ili susjede. Nemojte se brinuti i vjerujte sebi – vaš način odgoja najprimjereniji je za vašu obitelj.


3. Promijenit će se vaš odnos s partnerom

Dinamika vašeg odnosa bit će drukčija. Sada imate još nekoga kome je potrebno puno vaše pozornosti, što znači da će biti manje vremena za vas dvoje. Ako se jedan od roditelja brine za dojenče, onda se drugi može osjećati suvišnim. Često se također događa da partneri više ne razgovaraju onoliko koliko su ranije.

SAVJET: Savjet: Rezervirajte vrijeme samo za vas dvoje. Dogovorite se za spoj i razgovarajte o svemu što vam se događa.


4. Nova noćna satnica

Dobar (a osobito dovoljno dug) noćni odmor – što to znači? Istina je, dojenče će vam na neko vrijeme promijeniti noćni ritam. Dobra vijest je da to razdoblje lošijeg spavanja neće trajati dugo. Dok vaše dojenče ne prespava cijelu noć, najbolje je da se vi i partner izmjenjujete za noćno ustajanje.

SAVJET: Kada dojenče preko dana zaspi, nemojte se truditi pozavršavati sve poslove u domaćinstvu, nego radije i vi legnite i odmorite se.

 


5. Imat ćete puno posjetitelja

Vaša šira obitelj i prijatelji željet će vidjeti vašega najmlađeg člana obitelji. Kada dođu u posjet, debata će teći prije svega o tome kakva iskustva imaju ili su imali s dojenčadi. Posjetitelje prihvatite kad se budete osjećali spremnima, a neće biti pogrešno ako ih prije dolaska upitate jesu li zdravi i zamolite ih da prije kontakta s djetetom operu ruke.

SAVJET: Ako ste umorni, preopterećeni, posve je normalno da goste zamolite neka dođu u posjet neki drugi dan. Dobri prijatelji shvatit će.


6. Pravit ćete grimase i više nego vaše dojenče

Dojenčad uči pomoću promatranja i interakcije s okolinom. Uskoro ćete i vi oponašati puno smiješnih stvari da potaknete razvoj dojenčeta. Smijanje, plaženje jezika, grimase ili oponašanje različitih neobičnih glasova privući će pozornost dojenčeta.

SAVJET: Nakon nekoliko tjedana primijetit ćete da dojenče proučava vaše lice, tako uči i ponavlja grimase koje mu pokazujete.


7. Trebat će vam pomoć

Dojenčad je zabavna, ali im treba jako puno pozornosti. Ne pokušavajte sve napraviti sami. Neka vam partner pomaže. Svatko od vas dvoje mora imati svakodnevno nešto vremena samo za sebe, a u međuvremenu se drugi brine za dojenče. U slobodno vrijeme radite nešto ugodno – pogledajte film, čitajte, odite u šetnju ili si priuštite opuštajuću kupku.

SAVJET: Ako ste samohrana majka/otac, ne treba vam biti neugodno moliti za pomoć prijatelje ili obitelj. Vrijeme koje posvetite samo sebi napunit će vas novom energijom.


8. Dojenčadi je potreban razgovor

Kada razgovarate sa svojim dojenčetom, događaju se dvije stvari. Dojenče uči i vas dvoje se čvršće povezujete. Što više s dojenčetom razgovarate, više se pojačava učenje dojenčeta i vaše povezivanje.

SAVJET: Oponašajte zvukove svog dojenčeta – ba-ba, gu-gu i onda pričekajte njegov »odgovor«. Njegove zvukove opet ponovite. Ta vježba dojenčadi omogućuje učenje dijaloga.


9. Osjećaj krivnje je uobičajen

Za vrijeme planiranja trudnoće i u trudnoći većina budućih roditelja smatra da će nakon dolaska dojenčeta život biti savršen. Kasnije ćete ponekad poželjeti da se vrati vaš »stari život « dok još niste imali djecu. Budući da možda nećete baš uživati u svakom trenutku sa svojim najmlađim, osjećat ćete se krivima. Niste jedini, to se događa. Posve je normalno da ponekad poželite malo samoće.

SAVJET: Zamolite za pomoć. Kad je vaše dojenče na primjer na sigurnom, u krevetiću, nazovite prijateljicu i popričajte. Možete biti ponosni na sebe jer se snalazite u novoj situaciji.

 


10. Shvatit ćete da su dječje knjige zabavne

Ako ranije niste poznavali dječje knjige, sada ćete se zaljubiti u njih. Mnoge su napisane s mišlju na dijete i roditelje, tako da istodobno zabavljaju i obrazuju. Dojenčad obožava čitanje i nikad nije prerano da dojenčetu predstavite svijet knjiga.

SAVJET: Glasno čitanje potaknut će dojenče da u kasnijim godinama bude bolji i strasniji čitač.


11. Pravit ćete pogreške

Možda ste prije porođaja pročitali puno knjiga o odgoju i roditeljstvu i obećali ste sami sebi da kao roditelji nikad nećete napraviti ili izreći neke stvari… A onda se dogodi upravo suprotno od planiranoga. Savršeni roditelji vjerojatno postoje samo u idealnom svijetu, koji međutim ne postoji. Dopustite si biti samo »dovoljno dobri« roditelji. Opustite se, povremeni otkloni od vašeg planiranog smjera odgoja djetetu neće škoditi.


12. Postat ćete sudac

S odrastanjem djeteta raste i vaša uloga suca. Morat ćete pomiriti sporove između braće i sestara, postaviti granice, ponekad izreći kaznu. Discipliniranje nije najjednostavnija i najugodnija roditeljska zadaća, ali je u odgoju nužna i djeci je potrebna.

SAVJET: Ako imate više djece, za svakoga posebno odvojite vrijeme. Tako će se sva djeca osjećati da su dobili dovoljno vaše pozornosti.


13. Ljubav prema djeci je iskrena

Kod nekih roditelja događa se čim ugledaju svoje novorođenče, a kod drugih traje nešto duže. Međutim, sigurno će doći trenutak kada ćete pri pogledu na svoje dijete osjetiti dubinu emocija koju do sada još niste poznavali. Uživajte i neka traje čitav život.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi