Početna > Poučni sadržaji > Kako obući bebu po hladnom vremenu

Kako obući bebu po hladnom vremenu

Bebe ne znaju govoriti, tako da vam ne mogu reći je li im vruće ili hladno. Ali kako bismo vam olakšali da im bude ugodno, dajemo vam nekoliko savjeta.

Bebu obucite slojevito

Ako se pitate kako odjenuti bebu, naš savjet bio bi – isto kao i sebe uz jedan dodatni sloj jer tako ćete znati je li joj toplo ili hladno (isto kao i vama). Međutim, nemojte bebi zaboraviti skinuti dodatni sloj čim dođete u zatvoreni prostor ili je unesete u npr. zagrijani automobil, čak i ako to znači da ćete je probuditi. Kapu, šal i rukavice uvijek skidajte, čak i tijekom kratkog boravka u zagrijanoj prostoriji.

Slojevito odijevanje najpraktičnije je jer možete jednostavno skidati dio po dio odjeće. Osim toga, nekoliko slojeva bebu će manje sputavati nego dva teška odjevna predmeta.

Praktična su i udobna zimska odijela punjena perjem ili imitacijom perja. Kapa je neophodna čak i ako je samo prohladno jer će uvelike pomoći zadržati tjelesnu toplinu (čak 25 posto topline tijelo gubi preko glave). Ručice se štite rukavicama, a stopala čarapicama i čizmama.

Pretjerana razdražljivost, nemir i plač mogu biti pokazatelj da se dijete ne osjeća ugodno.

Je li bebi prevruće ili hladno, možete vrlo jednostavno provjeriti dodirom stražnjeg dijela vrata ili leđa. Ako je koža orošena i topla, vjerojatno je beba pretoplo odjevena; jednako tako, ako je koža hladna, treba dodati sloj odjeće ili je pokriti.

Ne brinite se ako su bebine ruke i noge hladnije. Hladne ruke i noge pokazuju da beba još nema razvijenu termoregulaciju, odnosno zbog neuravnotežene cirkulacije krv odlazi u druge vitalne organe. Nakon navršenih šest tjedana, ako je beba rođena u terminu, centar za termoregulaciju je razvijen, a prstići će se postupno zagrijati kako se beba počne više micati.

Je li bolje po velikoj hladnoći ostati kod kuće?

Hladno vrijeme ne treba vas spriječiti da izvedete bebu. Svježi zrak doprinosi boljem zdravstvenom stanju – što je hladnije, manje je uzročnika bolesti. Za početak je 10 do 20 minuta dovoljno. Sve ovisi o dobi. Novorođenče ne bi trebalo ići u šetnju ako je temperatura niža od 10 °C. Nakon navršenih mjesec dana preporučujemo do pola sata boravka na otvorenom ako je temperatura iznad nule. Međutim, u slučaju magle i jakog vjetra izlazak je bolje odgoditi.

Kada ste izvan doma, ponesite sa sobom rezervnu odjeću kako biste bebu presvukli ako primijetite da je odjeća vlažna ili dodali jedan sloj više ako je bebi hladno.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi