Koju hranu smijete jesti, a koju je bolje izbjegavati za vrijeme dojenja?
Riba
Riba je dobar izvor bjelančevina i vrlo važnih omega-3 masnih kiselina za razvoj dojenčeta. Što je sa zagađenošću živom? Posve sigurno možete jesti manje ribe (npr. srdelice i girice), rakove, škampe i lignje, dvaput tjedno u obrocima od približno 170 g. Izbjegavajte konzumaciju morskog psa, skuše, sabljarke i tune te školjki i plodova mora.
Začinjena hrana
Obožavate pikantnu hranu? Većini dojenčadi ne smeta ljuta hrana koju mama pojede. Međutim, ako dijete često ima vjetrove, grčeve i dobiva proljev svaki put kad svoj ručak začinite ljutom paprikom, odreknite se jako začinjene i ljute hrane na nekoliko tjedana da vidite jesu li probavne tegobe vašega dojenčeta povezane s time.
Jetrica
Jetrica i paštete mogu sadržavati teške metale i preveliku količinu vitamina E, stoga ih dojilja mora izbjegavati.
Metvica, peršin, kadulja?
Začini daju hrani puniji okus na koji će se i dojenče naviknuti. Raznoliki okusi i arome hrane prelaze u majčino mlijeko i dojenčetu omogućuju da se već rano navikne na različite okuse. To znači da već za vrijeme dojenja dijete možemo pripremiti na uspješno uvođenje krute hrane jer su u prvim mjesecima djeca najsklonija prihvaćanju novih okusa.
Jaja i orašasti plodovi
Jeste li sigurne da ćete izbjegavanjem određene hrane (npr. kikirikija) spriječiti razvoj eventualne alergije kod dojenčeta? Na žalost, za takve postupke nema znanstvene osnove. Nepotrebnim ograničavanjem možete samo ugroziti normalnu opskrbu svog tijela svim potrebnim hranjivim tvarima.
Slatka pića
Dojilja je obično (barem u prvim mjesecima dojenja) žednija nego inače jer se potreba za tekućinom u tom razdoblju povećava. Slatka pića, gusti voćni sokovi, nektari, ledeni čajevi i gazirana slatka pića te voda s okusom ne preporučuju se. Osim prevelike količine šećera mogu sadržavati i druge aditive koji nepovoljno djeluju na zdravlje. Pića koja se najviše preporučuju tijekom dojenja jesu voda i nezaslađeni biljni čaj.
Kava i kakao
Pića s dodatkom kofeina, kakao i energetska pića nisu pravi izbor kod dojenja. Obično sadrže puno šećera, a istodobno nepovoljno djeluju na metabolizam nekih hranjivih tvari. Ako se dojilja ne može oduprijeti kavi i ako ju je pila već u vrijeme trudnoće, može si priuštiti najviše dvije šalice na dan.
Alkohol
Dojilja treba izbjegavati alkoholna pića (sve vrste, pa i pivo). Pogrešno je staro uvjerenje da pivo povećava količinu majčinog mlijeka. Dokazano je da alkohol prelazi u majčino mlijeko, što može nepovoljno djelovati na razvoj dojenčeta.
Pržena hrana
Pržena hrana sadrži puno štetnih transmasnih kiselina koje treba izbjegavati pogotovo u vrijeme dojenja. Osim pržene hrane u prehrani dojilje nisu poželjni ni margarin, jela od lisnatog i dizanog tijesta itd.
Gljive
Mama ih može jesti u manjim količinama ako su svježe, sigurne (ako ih je nabrao iskusni gljivar), dobro očišćene i ako ih ne jede na prazan želudac (teško su probavljive).
Hrana koja napuhuje
Glavni krivci za nadimanje jesu grah, kupus, brokula, kelj pupčar, kruške… pa ih neke mame u potpunosti izbjegavaju u želji da njihovu bebu ne bi napuhnule. Takvo postupanje nema znanstvenu osnovu i ograničava raznovrsnost prehrane mame i dojenčeta.