Početna > Poučni sadržaji > Novorođenče je stiglo kući – Prvi dani kod kuće s novorođenčetom i dojenje

Novorođenče je stiglo kući – Prvi dani kod kuće s novorođenčetom i dojenje

Novi član obitelji stigao je kući. Započinje razdoblje prilagodbe drugih ukućana novorođenčetu. Život obitelji okreće se za 180°, u prvim danima i tjednima sve se vrti oko novorođenčeta i mame.

Mladim majkama nameću se brojna pitanja, a na nekoliko najčešće postavljenih i povezanih s prehranom novorođenčeta i dojenčeta u prvim mjesecima života ovdje vam odgovaram.

Koliko dugo i koliko često dojiti?

Za uspješno dojenje važno je da se započne odmah nakon porođaja. Prilikom prvoga tjelesnog kontakta s majkom novorođenče će samo naći bradavicu i početi sisati dojku. Neka prvi podoj traje dok novorođenče samo ne prestane sisati i ispusti bradavicu.

U prva tri do četiri dana nakon porođaja majčino mlijeko zove se kolostrum ili prva hrana, to je gusta žućkasta tekućina bogata imunoglobulinima, drugim bjelančevinama, mašću i mineralima te vitaminima topljivim u mastima. Neki kolostrum zovu »prvim cjepivom«. Novorođenče u prvim danima treba dojiti što češće. Važno je da se novorođenče doji na prvoj dojci dok spontano ne ispusti bradavicu, a tek zatim mu ponudite drugu dojku.

Do tu je stvar jednostavna, većinom su novorođenče i majka u rodilištu, a medicinska sestra može im priskočiti u pomoć kod svake poteškoće. Treći dan, kad obično odlaze iz rodilišta, počinje upoznavanje u kućnoj okolini. Mame, prije svega nemojte paničariti. Svaka majka učinit će za svoje dojenče najbolje što u određenom trenutku zna i može.

Treći do peti dan nakon porođaja dojke počinju izlučivati prijelazno mlijeko, a nakon dva do tri tjedna zrelo mlijeko. U prvom mjesecu novorođenče treba staviti uz prsa svaki put kad to želi i istodobno produžiti trajanje dojenja. Dojenče najjače sisa prvih pet minuta i tada popije većinu mlijeka, zato dojenje treba trajati od 10 do 20 minuta. Dojenče mora posve isprazniti dojku, a ako je ne isprazni, to mora dodatno učiniti mama.

Što učiniti kada dojenje nije moguće?

Ponekad usprkos velikoj maminoj želji i trudu da doji dojenje nije moguće jer jednostavno nema dovoljno mlijeka ili joj je preporučeno da ne doji zbog zdravstvenih razloga. U takvoj situaciji vrlo je važno da mama koja ne može dojiti svoje dijete nema nikakav osjećaj krivnje jer nije opravdan i može čak biti štetan za njihov odnos.

Kada dojenje nije moguće, dojenčetu ponudite prilagođenu početnu mliječnu hranu za dojenčad, a nakon navršenog šestog mjeseca prijelaznu mliječnu hranu za dojenčad. Prilagođena početna mliječna hrana zadovoljavajuća je zamjena za majčino mlijeko jer njezin hranjivi sastav i energetska vrijednost pokušavaju biti što sličniji majčinom mlijeku za zdrav razvoj i rast dojenčeta.

Koliko obroka treba dojenčetu?

Ne postoji univerzalan odgovor. Pokazatelj dovoljnog unosa mlijeka kod isključivog dojenja ili hranjenja mliječnom formulom jest broj mokrih pelena koje se mogu očekivati (6 ili više unutar 24 sata). Tijekom nekoliko tjedana dojenče obično samo uspostavlja ritam hranjenja sa šest do sedam obroka unutar 24 sata. Na ovome mjestu moram upozoriti mame da novorođenče pokazuje spremnost za hranjenje nizom znakova (npr. povećana budnost i aktivnost, brzi pokreti očiju, micanje usana, traženje dojke, približavanje ručica ustima, pokreti ili zvukovi sisanja, tihi glasovi, nemir, uzdisanje i plač) koje mame moraju prepoznati i odazvati se na njih. Valja zapamtiti da plač nije prvi znak, već kasni znak gladi.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi