Početna > Poučni sadržaji > Prvi put na more s dojenčetom

Prvi put na more s dojenčetom

Idemo na more! Rečenica koju tako jako volimo izgovarati, melodija koju u ljetnim mjesecima tako volimo pjevušiti. Pa ipak, ako na more putujete s dojenčetom, ne zvuči tako bezbrižno i sigurno vam se nameće puno pitanja.

Kako  bi morski odmor vaše mlade obitelji prošao bez poteškoća, pročitajte nekoliko najčešćih pitanja i odgovora. 

1. U kojoj dobi dojenče može ulaziti u more, a u kojoj u bazen?

Negdje između navršenog 3. i 4. mjeseca, kad je već sposobno kontrolirati položaj glavice, već bi moglo s roditeljima ući u bazen ili dovoljno zagrijano more. Ali naravno, samo ako je dojenče zdravo i normalno se razvija. Tu su izuzetno važni razvoj djeteta i navike obitelji te besprijekornost vode u kojoj se dojenče kupa. 

Važno: Dojenče mora biti sve vrijeme pod vašom kontrolom, čak i kad se brčka u bazenčiću. Prilagodite se njegovim potrebama, ostavite mu dovoljno vremena i ne tjerajte ga u aktivnosti koje mu ne odgovaraju.

2. Koliko stupnjeva mora imati more da se možemo kupati sa 6-mjesečnom bebom?

Dojenčad je jako osjetljiva na pothlađivanje ili pregrijavanje tijela. Voda koja je primjerena za kratkotrajno kupanje (15 minuta) načelno bi trebala imati temperaturu oko 28–30 stupnjeva Celzija. Jadransko more većinom ne dostiže tako visoku temperaturu, zato je primjerenije kupanje u bazenu. Naravno da svaka beba različito reagira na temperaturu vode. Neke od njih uživat će na toj temperaturi, a drugima će voda izazivati nelagodu.

Savjet: Na more odnesite manji bazenčić, u njega natočite slanu vodu i promatrajte reakciju djeteta. 

3. Kakve se kreme za sunce preporučuju za djecu?

Odaberite kremu sa zaštitnim faktorom 30 ili više, i to onu koja štiti od UVA i UVB zraka. Važno je također da kremu obilnije namažete i to ponovite svaka dva sata, odnosno nakon svakog izlaska iz vode.

Kod djece do 6. mjeseca života upotrijebite zaštitne kreme bez kemijskih tvari, samo na osnovi mineralnih sastojaka, a nakon te dobi možete upotrebljavati i kreme s kemijskom zaštitom.

Važno: Usprkos upotrebi zaštitne kreme s dojenčetom se zadržavajte u sjeni i strogo ograničite kretanje na suncu između 10 i 16 sati.

4. Što učiniti kod opeklina od meduze?

Na sreću, u Jadranskom moru nema jako opasnih meduza (žarnjaka). Međutim i te opekline mogu prouzročiti bolove, osjećaj peckanja, svrbež i crvenilo.

Prva pomoć:  

  • Ispiranje zahvaćenog dijela tijela slanom vodom.
  • Uklanjanje krakova iz kože pomoću trljanja kamenom ili papirom, odnosno octom ili alkoholom (naravno, ne na sluznicama). Nikako se ne preporučuje ispiranje svježom slatkom vodom jer će se iz krakova osloboditi još više toksina.
  • Mjesto opekline treba hladiti.
  • Mogu se također uzeti lijekovi protiv bolova (paracetamol) i antihistaminici.
  • Kod znakova sistemske alergijske reakcije (gušenje, povraćanje, mučnina, oticanje sluznica, glavobolja, ošamućenost) ili drugih komplikacija (povišena temperatura, upaljena rana...) treba smjesta potražiti liječničku pomoć.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi