Početna > Poučni sadržaji > Razvoj poštovanja u djetinjstvu

Razvoj poštovanja u djetinjstvu

Poštovanje je emocija koju gajimo prema ljudima koji imaju neke osobine koje cijenimo, odnosno prema stvarima koje podržavaju naše najviše vrednote. Kad govorimo o razvoju poštovanja kod djece, ne možemo propustiti vrijednosti. Dijete će naime razviti poštovanje prema onim ljudima ili stvarima koje budu povezane s njemu važnim vrijednostima.

Moramo se dakle upitati koje vrijednosti želimo istaknuti u odgoju, koga ili što želimo da dijete poštuje. Naravno da će dijete najviše naučiti imitiranjem njemu važnih odraslih, tako da je u prvom redu važno da su odabrane vrijednosti važne nama odraslima.

Nekoliko ideja kako kod djeteta poticati poštovanje:

Odnos prema ljudima

 • obitelj: oblikujmo obiteljske rituale (npr. svaki četvrtak zajedno pečemo palačinke), zajedničko provođenje slobodnog vremena u aktivnostima koje volite, zajedničke aktivnosti u prirodi.
 • stariji: pomognimo starijima na cesti, ustupimo im sjedalo u autobusu, druženje sa starijima, djeca trebaju saznati što sve mogu naučiti od starijih (npr. igre koje su se nekad igrale, pjesmice, priče), djeca jako vole slušati istinite priče iz života starijih… Djeca će razviti poštovanje prema starijim ljudima ako budu imali priliku družiti se s njima, moći će ih upoznati.
 • prijatelji: razgovarajmo o tome što je prijateljstvo, uvečer prije spavanja igrajmo igru »koga volim«, u kojoj svatko (pa i odrasli) nabraja koga sve voli. Kad nabrojimo sve članove obitelji, rođake, sve prijatelje i kućne ljubimce, možemo proširiti djetetovu perspektivu na »ljude, životinje i biljke na Zemlji«, tako ćemo mu pomoći shvatiti da postoji svijet izvan njegova malog svijeta. Time ujedno jačamo pozitivan odnos prema prirodi i ljudima općenito.

  Odnos prema okolini

  • priroda: šetnje u prirodi, promatranje godišnjih doba, kutak prirode u stanu gdje djeca izlažu stvari koje nalaze u prirodi, skupljanje smeća u šetnji.
  • hrana: jedimo obroke zajedno, bez gledanja televizije, zahvalimo se kuharu koji je pripremio obrok, pričekajmo da se svi okupe oko stola da možemo zajedno početi jesti, obroke pripremajmo zajedno s djetetom, prije obroka se zahvalimo prirodi na hrani (npr. suncu, zemlji, kiši).

  I ne zaboravimo da su djeci najvažniji uzor roditelji. Djeca će poštovati ono što poštujemo i mi.

  Alergija ili laktozna netolerancija?

  Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

  Pročitaj članak
  Tajana Würth
  Tajana Würth,
  stručna suradnica za Novalac

  Česta glad

  Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

  Pročitaj članak
  Uredništvo Novalac
  Uredništvo Novalac,
  Članci o prehrani dojenčadi