Početna > Poučni sadržaji > Spavanje u zajedničkom krevetu

Spavanje u zajedničkom krevetu

Gdje bi dojenče trebalo spavati? U svom krevetiću blizu roditelja, u svojoj sobi već od rođenja ili u zajedničkom krevetu s roditeljima? Mišljenja roditelja se razlikuju, a ni struka ne zastupa jedinstveno stajalište. Nema pravila o tome što je u redu, a što nije. Najvažnije je da postupate onako kako odgovara vama i vašem djetetu.

Spavanje je jedna od osnovnih životnih aktivnosti koja jako utječe na zdravlje djeteta i cijele obitelji te mu je vrijedno posvetiti dovoljno pozornosti. Spavanje dojenčeta ugrubo dijelimo na dva razdoblja: na spavanje do 6. mjeseca života, kad se spavanje još razvija i većini dojenčadi potrebno je noćno hranjenje, i na spavanje nakon 6. mjeseca djetetova života, kada dojenčetu u pravilu više nije potrebno noćno hranjenje i kad bi njegovo spavanje već trebalo biti slično spavanju odrasle osobe.

Kod mame…

U prvim mjesecima brojne se mame odlučuju za spavanje s dojenčetom ili za smještaj njegovog krevetića u spavaću sobu jer si tako olakšaju noćno dojenje i često ustajanje usred noći. Spavanje u zajedničkom krevetu odgovara i tatama jer im to znači svaki dan nekoliko sati više blizine s djetetom. Mnogi smatraju da se tako stvara snažnija veza između roditelja i djece, koja će omogućiti uravnoteženi tjelesni i emocionalni razvoj djeteta.

…ili u svom krevetu?

Međutim neki roditelji tvrde da dijete već od prvih dana mora spavati samo u svom krevetiću ili čak u svojoj sobi jer će se tako naviknuti zaspati samo i brže će postati samostalnije. Neki roditelji iskazuju bojazan da bi tijekom spavanja u zajedničkom krevetu mogli ozlijediti dijete.

Što se u svijetu preporučuje?

Mjesta na kojima bebe spavaju u različitim se kulturama razlikuju. Prvu godinu u Europi dojenčad većinom spava u sobi s roditeljima, u svom krevetiću, jer to pojednostavljuje noćno hranjenje, a u istočnim kulturama roditelji najčešće stave dijete uza sebe u krevet jer će tako dijete zbog mamine blizine navodno bolje spavati. U SAD se prema preporukama stručnjaka već vrlo male bebe stavljaju u krevetiće u njihovu sobu budući da se vjeruje da ta praksa potiče djetetovu psihološku i društvenu neovisnost.

Slušajte intuiciju!

Usprkos mnoštvu različitih mišljenja stručnjaka, rođaka i drugih mama jedino je pravilno da učinite onako kako sami osjećate da je ispravno. Nemojte zaboraviti svakodnevnu večernju rutinu; ona prije spavanja mora sadržavati stalne obrede koji će pomoći oblikovati djetetov bioritam. Priuštite si nekoliko zajedničkih nježnosti, kao što su kupanje, čitanje priča i hranjenje, a zatim zajedno s dojenčetom utonite u miran san.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi