Početna > Poučni sadržaji > Stolica kod djece: što je normalno, a što nije?

Stolica kod djece: što je normalno, a što nije?

Tema možda nije privlačna, ali netko Vas treba informirati i o onome što nalazimo u dječjim pelenama. A upravo je to čest razlog za brigu roditelja. Stolica kod djece može biti svih boja i konzistencija pa čak i iskusni roditelji vjerojatno nisu doživjeli sve varijacije. Što je sve normalno kod novorođenčadi, dojene dojenčadi, dojenčadi hranjene mliječnom hranom i djece na dohrani i krutoj hrani?

Sastav

U stolici je oko 75 posto vode. Ostatak je kombinacija mrtvih i živih bakterija koje pomažu probaviti hranu u crijevima, bjelančevina, otpadnog materijala iz hrane, staničnih obloga, masti, soli te tvari koje se ispuštaju iz crijeva i jetre.

Miris

S obzirom od čega se sastoji, ne čudi što ima neugodan miris. Bakterijska aktivnost u izmetu stvara niz spojeva i plinova koji dovode do neugodnih mirisa. Stolica koja je dulje u crijevima, ima i neugodniji miris. Izrazito težak, kiseo miris može upućivati na alergiju na bjelančevine kravljeg mlijeka. Općenito, stolica dojene dojenčadi ne smrdi, dok kod hranjenja adaptiranim mliječnim formulama ima lagano neugodan miris. Međutim, kada se uvede dohrana i dijete dođe u kontakt s različitim izvorom bjelančevina, stvar postaje neugodnija. Ako smatrate da je miris izrazito neugodan, spomenite to pedijatru.

Boja

Dojenčad koja je isključivo dojena dnevno dobiva različite bjelančevine, što ovisi o prehrani njihove mame. Sukladno maminoj prehrani donekle se mijenja i boja bebine stolice. S druge strane, mijenja se i stolica kod dojenčadi hranjene isključivo mliječnom hranom koja dakle svaki dan dobiva istu vrstu hrane. Razlog je u tome što se mijenja crijevna flora dojenčeta (sastav bakterija koje naseljavaju crijeva). Prema tome, stolica dojenčeta hranjenog mliječnom hranom u ponedjeljak može izgledati drugačije nego u petak.

Konzistencija

Bebina stolica može biti tvrda poput maslaca, mekana popust svježeg sira ili tekuća kao jogurt. Dojeno dojenče obično ima stolicu žućkaste boje senfa, a može biti zrnata ili glatka. Dojenčad hranjena mliječnom hranom ima međutim stolicu sličnu pudingu. Ako dojenče ima stolicu kao zečić (kuglice), onda vjerojatno ima zatvor. Vrijedi okvirno pravilo: ako se stolica kotrlja, vjerojatno je pretvrda.

Učestalost

Koliko često beba ima stolicu, nije tako važno kao što misli većina roditelja. Nakon šest mjeseci dnevno ne bi smjelo biti više od šest stolica, ali i ne manje od jedne stolice tjedno. Sve ono između posve je uobičajeno. U tom se razdoblju usporava brzina kretanja hrane kroz crijeva. Ako se hrana prebrzo kreće kroz probavni sustav, tijelo ne dobiva dovoljno hranjivih tvari. Ako se međutim hrana kreće presporo, to može značiti zatvor. Konzistencija (tvrdoća) stolice važnija je od učestalosti pražnjenja crijeva.

S rastom i promjenom prehrane dojenčeta mijenja se i njegova stolica

Novorođenče

Prva je bebina stolica ljepljiva, crno-zelene boje i naziva se mekonij. Počinje se stvarati puno prije porođaja. Sadrži plodnu vodu, tjelesne stanice, žuč, kosu…, odnosno sve ono što je beba progutala još u vrijeme dok je bila u maternici. Iako izgleda jako neprivlačno, mekonij nema mirisa. Nakon nekoliko dana stolica postaje vodenastija i žućkaste boje; u prvom mjesecu bebi možete promijeniti i po deset pokakanih pelena na dan.

2.–4. mjesec

U tom se razdoblju broj stolica ustaljuje na približno četiri puta na dan. Frekvencija pražnjenja crijeva obično je češća kod dojene djece nego kod dojenčadi hranjene mliječnom formulom. Međutim, zbog dobre iskoristivosti hranjivih tvari u majčinom mlijeku isključivo dojena djeca mogu kakati samo jednom tjednom, a pritom nema govora o zatvoru.

5.–12. mjesec

Kada dojenče počne jesti krutu hranu, mijenja se i stolica. Kod dojene dojenčadi stolica postaje gušća, a kod dojenčadi hranjene mliječnom hranom stolica postaje rjeđa. Nakon uvođenja dohrane i bebe koje su bile isključivo dojene i one koje su prije uvođenja krute hrane imale stolicu samo jednom tjedno obično počinju kakati svaki dan.

1–3 godine

Nakon navršene prve godine dijete obično već jede svu krutu hranu pa njegova stolica postaje tvrđa i gušća. Između 12. i 18. mjeseca moći ćete primijetiti tzv. »povrtne pelene«, što znači da ćete u stolici vidjeti veće komadiće neprobavljenog povrća. Razlog je te pojave to što se djetetova crijeva u tom razdoblju tek navikavaju na probavu većih komadića povrća, a mnoga djeca ne žvaču hranu dovoljno dobro. S vremenom će se sva hrana bolje probaviti i u pelenama više neće ostajati veći komadići.

Što učiniti ako dojenče ima zatvor?

  • Ako dojite dijete, vjerojatno vaše mlijeko ima premalo vlakana: pokušajte jesti više voća i povrća. 
  • Ako dijete hranite na bočicu, preporučujemo vam mliječnu hranu za dojenčad sa zatvorom. Takve formule sadrže povećanu količinu laktoze (mliječnog šećera) i magnezija, koji omogućuju da stolica omekša, čime se olakšava pražnjenje crijeva. Posavjetujete se također s pedijatrom.
  • Ako dijete već jede raznovrsnu hranu, uključite u njegovu prehranu neke namirnice: svježe voće i povrće (kivi, naranče, mandarine, kompot od suhih šljiva ili smokava, grožđe, kruške...) i kruh od grubo samljevenog zrna.

Kada zvati pedijatra?

  • Stolica je crna (sumnja na probavljenu krv u stolici), crvena (sumnja na krvarenje zbog alergije ili neki drugi ozbiljni probavni problem) ili bijela (problem sa žučnim mjehurom)
  • Dijete vrišti od bolova za vrijeme obavljanja nužde
  • U stolici je prisutna sluz (može biti znak infekcije ili netolerancije na laktozu)
  • Stolica se drastično promijenila nakon uvođenja nove namirnice u prehranu; može biti znak alergije
  • Ako je stolica i nakon djetetove navršene 1. godine jako tekuća ili dijete ima proljev (tekuća stolica više od pet puta na dan)

Što može promijeniti stolicu

Antibiotici

Dijete koje uzima antibiotike može kao nuspojavu imati mekanu stolicu više puta dnevno ili čak proljev. U takvim slučajevima preporučuje se davanje probiotičke kulture (npr. Waya LGG, koja se daje s razmakom od najmanje dva sata u odnosu na antibiotik). Istraživanja su potvrdila da probiotici skraćuju trajanje proljeva kojeg su izazvali antibiotici.

Gastroenteritis

Djeca sa želučano-crijevnom virozom često povraćaju tijekom prvog dana i dobiju proljev, a potrebna su i do dva tjedna kako bi se njihova stolica normalizirala. Kad virus naseli crijeva, dobre bakterije trebaju  neko vrijeme za uspostavljanje prvobitne ravnoteže.  U tim slučajevima proces oporavka može se ubrzati upotrebom probiotičkih proizvoda (npr. Waya LGG).

Putovanje

Boraveći izvan mjesta stanovanja, djeca piju vodu na novim mjestima, a u toj vodi mogu živjeti bakterije na koje njihova crijeva nisu navikla. To također može biti uzrok mekanih i čestih stolica, ali i proljeva. I u tom slučaju mogu se koristiti probiotičke kulture (npr. Waya LGG). Najbolje ih je početi uzimati već nekoliko dana prije planiranoga putovanja. 

Dodaci željeza

Kod uzimanja preparata željeza (zbog slabokrvnosti) stolica postaje vrlo tamne ili čak crne boje, što je posve normalno. Ako je stolica crna, ali dijete ne uzima pripravke željeza, trebate se obratiti pedijatru.

 

Članak je informativan i ne služi za postavljanje dijagnoze ili određivanje liječenja. U slučaju bilo kakve sumnje molimo vas da se obratite odabranom pedijatru .

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi