Početna > Poučni sadržaji > Uštedite na pelenama

Uštedite na pelenama

Pelene su jednostavno skupe, a trošiti novac na nešto što ćete ubrzo morati baciti uglavnom je besmisleno. Novorođenčad dnevno potroši i do deset pelena, a u dvije godine, koliko djeca otprilike nose pelene, trošak se penje i do osam tisuća kuna (ako je riječ o jednokratnim pelenama) te do četiri tisuće kuna (ako govorimo o perivim pelenama). Pelene čak mogu biti problem za manje financijski osigurane obitelji pa je stoga za njih svaka pelena dobro proračunata.

No, postoje načini na koje možete uštedjeti novac na pelenama:

Razmislite o pamučnim pelenama za višekratnu upotrebu

Ako imate vremena i ako ste spremni puno prati, ova će vam se investicija isplatiti na duže vrijeme. Trebat će vam dvadesetak pelena, ali kako traju otprilike dvije godine, potrošit ćete na pelene dvostruko manje novca nego kada biste koristili jednokratne. Ako ih budete upotrebljavali i kod drugog djeteta, izdatak će biti utoliko manji. Osim toga, perive pelene manje su štetne za bebu i okoliš.

Koristite kupone, bonove, popuste, kartice

Trgovački lanci i drogerije često kupcima nude kartice vjernosti putem kojih možete sakupljati bodove i kasnije ih koristiti kao zamjenu za proizvod ili kao popust. Zato je isplativo pelene kupovati uvijek u istim prodavaonicama.
Uz to, roditelji novorođenčadi u mnogim drogerijama imaju pravo na besplatan prvi paket pelena prilikom učlanjenja u klub vjernosti.

Isprobajte pelene trgovačkih robnih marki

Jednostavno im dajte priliku jer nije nužno pravilo da su takve pelene lošije kvalitete, a obično su puno jeftinije. Često ih proizvode upravo renomirani proizvođači.

Napravite zalihe u vrijeme rasprodaje

Kada naiđete na veliko sniženje cijena pelena, pokušajte kupiti koliko god je moguće više. Međutim, pazite da ne kupite preveliku zalihu pelena koje će vaše dijete brže prerasti nego što ćete ih uspjeti potrošiti. Ako pelene budete kupovali samo onda kada ih trebate, vjerojatno ćete ih plaćati po višoj cijeni.

Kupujte veće pakete pelena

Trgovci često nude kupnju više spojenih paketa (najčešće su u kartonskim kutijama). U većini slučajeva takva pakiranja imaju povoljniju cijenu od pojedinačnog pakiranja.

Ne prelazite prebrzo na sljedeću veličinu pelena

Što su pelene veće, manje ih je u paketu i time su skuplje po komadu. A paket često stoji isto. Zato, ako uspoređujete cijene, neka to bude po komadu, a ne po paketu.

Pazite kako stavljate pelenu

Prije nego što odlučite prijeći na novu veličinu pelena, provjerite stavljate li je ispravno. Ako vaša beba obično zaprlja gornji dio jer piški u vis, pelenu nategnite malo više gore i nešto čvršće stisnite sprijeda.
Ako je pak dijete sklono zaprljati stražnji dio jer ima više stolica dnevno ili rjeđu stolicu, tada zategnite stražnji dio pelene. Ako ni jedan od tih trikova ne sprječava curenje, tada je ipak vrijeme za prijelaz na novu veličinu. Kada stolica i mokraća izlaze u predjelu nožica, to najčešće znači da su pelene prevelike i treba upotrebljavati broj manje.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi