Početna > Poučni sadržaji > Važnost hrane u najranijem razdoblju > 6 mitova o alergijama kod dojenčadi i djece

6 mitova o alergijama kod dojenčadi i djece

Svaki osip kod djeteta posljedica je alergije… Mit ili istina? To je samo jedna od čestih zabluda koje kruže među ljudima, a obično nisu istinite. Pitanja i nedoumice javljaju se osobito kod roditelja u vrijeme odrastanja djece, a također i u trudnoći. U nastavku specijalistica pedijatrije, alergologinja Anja Koren Jeverica, dr. med., predstavlja i rješava šest čestih mitova o alergijama kod dojenčadi i djece.

1. mit: Dijeta tijekom trudnoće i dojenja smanjit će mogućnost razvoja alergije na hran

Taj mit nije točan! Trenutačno nemamo nikakvih dokaza da bi to moglo biti istinito, zato se tijekom trudnoće i dojenja u preventivne svrhe ne preporučuju dijete bez alergena poput jaja, mlijeka i kikirikija. Trudnice bi trebale jesti što raznovrsniju i zdraviju hranu, a dojiljama se savjetuje dijeta samo kada se dokaže da je dijete alergično.

2. mit: Svaki je osip posljedica alergije

Taj mit nije točan! Kod osipa je najčešće prisutna infekcija, odnosno zarazna bolest ili je riječ o nekoj drugoj vrsti osipa po koži koji obično nisu povezani s alergijom na hranu ili bilo koju drugu tvar.

3. mit: Svaka je probavna tegoba alergija na hranu

Taj mit nije točan! Probavne tegobe poput zatvora, kolika i bljuckanja ima čak 80 % dojenčadi. Većinom to nije alergija na hranu, međutim, nekim bebama kod tih tegoba pomaže dijeta bez mliječnih bjelančevina, odnosno konzumacija tzv. hipoalergenih mliječnih formula ili hidrolizata, a najbolji su ekstenzivni hidrolizati.

4. mit: Dijeta će izliječiti atopijski dermatitis

Taj mit nije točan! Drugi su čimbenici češći uzročnici atopijskoga dermatitisa od hrane, poput infekcija, suhoga zraka, znojenja i psihičkoga stresa. Većina djece s atopijskim dermatitisom, pogotovo kod blagih oblika, uopće nema alergiju na hranu, stoga dijeta neće imati veći učinak.

5. mit: Dijete s alergijom na kravlje mlijeko može konzumirati kozje ili ovčje mlijeko i mlijeko bez laktoze 

Taj mit nije točan! Čak 90 % djece koja su alergična na kravlje mlijeko također će imati reakciju na kozje ili ovčje mlijeko. Drugim riječima: dijete koje bez poteškoća uzima kozje mlijeko najvjerojatnije nije alergično na kravlje mlijeko. Mlijeko bez laktoze također nije prikladno kod alergija na bjelančevine kravljega mlijeka. Dakle, ako dijete bez problema konzumira mliječne proizvode bez laktoze, sigurno nije alergično na mlijeko.

6. mit: Dijete s alergijom na kikiriki može jesti orašasto voće koje raste na drveću 

Taj je mit točan! To su dva različita alergena. Kikiriki je mahunarka i raste ispod zemlje, a orašasti plodovi rastu na drveću. Primjeri orašastih plodova (koji rastu na drveću): lješnjaci, bademi, orasi, indijski orasi, brazilski orasi, pistacija, makadamija i američki orasi ili pekani.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi