Jednostavni prvi obroci

Nakon navršenog 17. tjedna (što odgovara dobi od navršena 4 mjeseca) vrijeme je za uvođenje novih namirnica i miješane hrane (dopunska prehrana). Uvođenje nadohrane prije tog razdoblja nikako se ne preporučuje, naime probavni sustav dojenčeta još nije dovoljno zreo da bi se mogao boriti sa sastavljenom hranom. Važno je također da uvođenje ne odgađamo predugo. Kod sve dojenčadi uvođenje miješane hrane mora se započeti do 26. tjedna života.

U prvih nekoliko tjedana od početka uvođenja nadohrane roditelji moraju biti strpljivi jer je uvođenje hrane na početku najprije učenje i istraživanje, a ne važan izvor prehrane. Prva hrana koju ponudimo dojenčetu treba biti jednostavna, a okus neutralan da se dijete lakše navikne.

Neka se dojenče najprije upozna s povrćem

Savjetujemo da dojenčetu najprije uvedete povrće jer ima neutralniji okus od voća, inače vam se može dogoditi da ćete imati probleme s uvođenjem novih namirnica. Dojenče će ih odbijati jer je zapamtilo sladak okus voća pa će druge namirnice (povrće) za njega imati premalo intenzivan okus.

Prvo jelo dojenčeta može biti kuhana riža, koju zajedno s majčinim mlijekom (zamjenskom mliječnom hranom) pasirajte u kašicu gustu poput krem juhe. Riža (dječja rižina kašica bez dodanoga šećera) prilično je neutralna namirnica s malo okusa, zato je za prvo jelo najprimjerenija.

Nakon tjedan dana, kad dojenče svlada poteškoće s prvim žličicama, nastavite s kuhanom mrkvom ili tikvicom, cvjetačom, brokulom, korabicom i isto tako pasirajte u kašicu. Kašice od povrća pripremite kao samostalni pire ili ih dodajte majčinom mlijeku s rižom. Naravno, najprije uvedite jednu vrstu povrća i nakon nekoliko dana drugu.

Za treće jelo dojenčetu možete ponuditi kuhani krumpir sa žličicom repičinog ili sojinog ulja; pasirajte ga da dobijte kašicu. Dodajte mu povrće, kuhanu mrkvu, tikvice, cvjetaču, brokulu, korabicu.

Majčinom ili zamjenskom mlijeku umjesto riže možete dodati kukuruznu kašicu. Nove smjernice zdrave prehrane za dojenčad zahtijevaju da se nakon navršenog 4. mjeseca i prije navršenog 7. mjeseca, kad je dojenče još uvijek pretežno dojeno, u njegovu prehranu dodaju i žitarice koje sadrže gluten (pšenica, zob...). Tako se smanjuje opasnost od razvoja celijakije.

Uvođenje bjelančevina, odnosno mesa

U tom razdoblju u prehranu dojenčeta počne se uvoditi nešto više bjelančevina, i to onih iz mesa. Nemasno bijelo meso peradi i crveno meso zeca ili ždrebeta te teletina najprimjerenije su vrste mesa za uvođenje. Perad i zečje meso lako su probavljiva zbog kratkih mišićnih vlakana. Meso treba biti na jelovniku dva do tri puta tjedno, naime u tom razdoblju meso je glavni izvor željeza u prehrani dojenčeta (90% potreba za željezom moramo pokriti dopunskom prehranom).

Važnost visokokvalitetnih masnih kiselina

Nakon uvođenja nekoliko osnovnih namirnica u prehranu dojenčeta počne se kombinirati u mliječno-žitne, voćno-žitne i mesno-povrtne kašice. Pritom ne smijemo zaboraviti da je dojenčetu potrebna i kvalitetna masnoća. To su prije svega biljna ulja, a da bi dojenče dobilo sve nužno potrebne masne kiseline, predlažem da upotrijebite mješavinu visokokvalitetnih ulja (repičino, sojino ili kukuruzno i maslinovo ulje). Ulje se obično dodaje u povrtne ili povrtno-žitne, odnosno mesne kašice na kraju pripreme da se sačuvaju visokokvalitetne masne kiseline. Na količinu obroka 150–200 g doda se jedna žličica ulja (8–10 g).

Ako je ikako moguće, kašica se uvijek priprema od svježeg povrća. Neće biti pogrešno ako upotrijebite smrznuto povrće. Svježe pripremljenu kašicu možete smrznuti u manjim posudicama, ali ne na dulje od tri tjedna. Važno je također da u kašice ne dodajete sol i šećer!

Recepti

Prva rižina kašica:

 • 20 g kuhane riže
 • 100 ml majčinog mlijeka (zamjenske mliječne hrane)

Zgnječite da dobijete gustu kašicu poput krem juhe.

Prva povrtna kašica:

 • 60 g mrkve (tikvice, korabice, cvjetače ili brokule)
 • 20 g kuhane riže
 • 100 ml vode u kojoj se kuhalo povrće (po potrebi može i više)
 • 8 g repičinog ulja

Povrće narežite na sitne komadiće i kuhajte u manjoj količini vode.

Kašica od povrća, krumpira i mesa:

 • 60 g povrća (mrkva, tikvice, korabice, cvjetače, brokule ili poriluka)
 • 40 g krumpira
 • 20 g zečetine
 • 150 ml neslane goveđe juhe ili jušnog temeljca* (po potrebi može i više)
 • 10 g repičinog ulja

* Jušni temeljac pripremite od nemasne govedine ili peradi uz dodatak mrkve, korabice i malo poriluka.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi