Kesten

Kesten pripada skupini orašastih plodova i nalazi se u društvu oraha, badema, lješnjaka, brazilskih oraščića… Za razliku od njih ima razmjerno vrlo malo masti te sadrži puno ugljikohidrata i prehrambenih vlakana. Za lakšu usporedbu: orah ili lješnjak imaju dvadeset puta više masti od jednake količine kestena. Stoga je energetska vrijednost kestena upola manja od energetske vrijednosti orašastog voća.

Domovina kestena su Azija i Sredozemlje. Dobro su ga poznavali i stari Grci. U ono doba kesten se smatrao najvažnijom hranom u zimskom razdoblju. S kestenom su povezani i Francuzi. U vrijeme Napoleonovih osvajačkih pohoda zbog nedostatka šećera pokušali su od kestena proizvesti šećer. Pritom su čak bili vrlo uspješni, međutim uskoro su zaključili da je kvaliteta šećera puno bolja ako ga proizvode od šećerne repe.

Kesten ima prilično veliku hranjivu vrijednost, 170 kcal/100 g kuhanoga kestena, a energetska vrijednost pečenoga kestena još je veća. Sadrži 40–45% škroba (ugljikohidrata), 6% bjelančevina i bogat je izvor vitamina B6, A i C. Sadrži također folnu kiselinu, fosfor i kalij.

Kuhani kesten može se uključiti i u prehranu dojenčadi. Međutim, budući da je bogat izvor prehrambenih vlakana, ne smijemo pretjerivati jer dojenče na početku zbog njega može imati probavne tegobe. Nadimanje i vjetrovi mučit će ga jednako kao kada biste u njegovu prehranu uveli previše mahunarki. U prehrani dojenčeta najupotrebljiviji je pire od kestena, a pripremite ga uz žličicu slatkog vrhnja i svježu vaniliju. Takav pire kao slastica odlično se slaže uz kašicu od jabuka. Nekoliko zgnječenih kuhanih kestenova umiješajte u pire od krumpira, kojemu ste dodali žlicu kiselog vrhnja, a uz to ponudite špinat s kuhanim žumanjkom.

Priprema pirea od kestena oduzima dosta vremena. Kad skuhate kestene, možete ih ohladiti i zamrznuti u zamrzivaču pa ćete preko zime moći obogatiti još poneki obrok za svog mališana.

Po pravilima se pire priprema od pečenog kestena. Sirov kesten prerežite nožićem i ispecite (20–25 minuta) tako da se kesten otvori pa ćete ga moći lakše oljuštiti. Skinite i unutarnju kožicu da ostane samo blijedožuto meso. Oljušteni i dobro očišćeni kesten kuhajte u vodi dok ne omekša (40–45 minuta). Zatim ga ocijedite i pasirajte uz malo vode u kojoj se kuhao. Umjesto vode možete dodati slatko vrhnje ili malo mlijeka. Za veću djecu možete po želji zasladiti medom. Za dojenčad pireu dodajte svježu vaniliju i poslužite s prirodno slatkom voćnom kašicom.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi