Početna > Poučni sadržaji > Važnost hrane u najranijem razdoblju > Koji čaj izabrati za dojenče?

Koji čaj izabrati za dojenče?

Čaj je u pravilu prerađeno lišće biljke čajevca (lat. Camelia sinensis). Međutim, popularno se čajem smatraju napici pripravljeni od raznovrsnih biljaka i plodova ljekovitih svojstava te je upravo taj napitak često početak dohrane dojenčadi.

Budući da znanstveno i medicinski učinci čaja na zdravlje dojenčadi i djece nisu dokazani, postavlja se pitanje je li čaj siguran i koji čaj u koje vrijeme odabrati.

Vrijeme uvođenja čaja u prehranu dojenčadi, kao i uvođenje krutih namirnica, ne preporučuje se prije navršenog 4. mjeseca, a kao prvi najbolje je izabrati čaj pripravljen od sušenih voćnih/cvjetnih plodova (šipak, hibiskus, jabuka) te izbjegavati mješavine čajeva (zbog dodanih aroma i boja koje mogu izazvati alergijsku reakciju).

Bitno je znati na koji se način priprema čaj za dojenčad i djecu:

  • čaj se uvijek priprema s prokuhanom vodom
  • vrijeme držanja čaja u vodi treba skratiti na pola preporučenog vremena pripreme
  • temperatura čaja ne smije prelaziti uobičajenu temperaturu dječjeg obroka (26–36 oC)
  • zaslađivanje čaja načelno se ne preporučuje, no za djecu stariju od godinu dana dovoljno je u šalicu čaja dodati tek ½ žličice meda ili šećera

Pozitivne strane čaja uvelike su poznate, a uključuju visok sadržaj različitih antioksidansa i antimikrobno djelovanje.

S druge strane čajevi imaju i nepoželjne učinke, od kojih je najpoznatije ometanje apsorpcije željeza i pojava mogućih alergijskih reakcija.

Šipak i hibiskus

Šipak (lat. Rosa canina) i hibiskus (lat. Hibiscus) pripadaju vrsti cvijeća. Naime, šipak spada u porodicu ruža, a hibiskus spada u porodicu orhideja. To su dvije najpoznatije biljke za pripremu biljnih napitaka i osnova mnogih drugih čajeva. Daju napitke izrazito crvene boje, kiselkastog okusa i blagog cvjetnog mirisa. Ti čajevi odlikuju se iznimnim bogatstvom antioksidansa – flavonoidima i vitaminom C. Obje biljke sadrže visok sadržaj željeza i ostalih minerala, primjerice kalij i magnezij, zbog čega im se pripisuju medicinska svojstva, kao što su uklanjanje umora i slabokrvnosti.

Voćni čajevi

Voćni čajevi vrlo su omiljeni: zimi za grijanje i okrjepu, a ljeti kao rehidracijski i osvježavajući napitak. Baza voćnih čajeva uvijek je ista, a čini ju kombinacija šipka i hibiskusa kojoj je dodan osušen plod neke voćke. Poznati su čajevi od jabuke, naranče, brusnice, limuna i šumskog voća.

Rooibos

Rooibos (lat. Aspalathus linearis) Čaj crvenog grma raste samo u Africi. Kao i šipak i hibiskus, čaj rooibos ne sadrži tein. Iznimno je bogat flavonoidima, vitaminom C i mineralima, od kojih je značajnije spomenuti magnezij, kalij i kalcij. Preporučuje se trudnicama i dojiljama jer jača imunitet, smiruje te blagotvorno djeluje na plod, a u dojenčadi i male djece pomaže pri ublažavanju grčeva.

Kamilica i menta

Kamilica (lat. Matricaria recutita) i menta (lat. Mentha longifolia) često su poznate kao narodni „lijekovi za sve“. Blagotvorno djelovanje kamilice pomaže kod brojnih tegoba: od kolika, grčeva i zatvora do visoke tjelesne temperature, a djelovanje mente više je orijentirano na ublažavanje tegoba probavnog sustava. Oba čaja djeluju smirujuće, a djeci ih se preporučuje davati razblažene i nezaslađene, najbolje prije spavanja.

Komorač

Komorač (lat. Foeniculum vulgare) je izrazito ljekovita biljka poznata još iz doba antike. Njezina ljekovita svojstva vežu se za probavne probleme kao što su nadutost i grčenje želuca i crijeva. Osim toga komorač je izvrstan izvor kalija i beta-karotena. Bitno je napomenuti da se zbog svog laksativnog učinka ne preporučuje kod djece koja imaju proljev.

Čajevi ljekovitih svojstava

Navedeni čajevi preporučuju se s obzirom na različite tegobe, no mnogi čajevi visoke nutritivne vrijednosti te jakih ljekovitih svojstava ne preporučuju se u dojenačkoj i dječjoj dobi. Takvi su primjeri različitih biljaka ljekovitih svojstava:

Sljez

Sljez (lat. Althaea officinalis) – njegova izvrsnost povezana je upravo s njegovim svojstvom da ublažava različite oblike upale, posebice sluznice, zbog čega je često glavni sastojak sirupa za kašalj. Osim toga, u svom sastavu sadrži salicilnu kiselinu (prirodna preteča aspirina), koja smanjuje glavobolju i bol u mišićima. U stara vremena služio je kao lijek za probavne poremećaje, jačanje probavnog sustava i kao diuretik. Zbog tako širokog djelovanja ne preporučuje se davati dojenčadi, a maloj djeci daje se samo u akutnim stanjima, naravno razrijeđen.

Čajevac

Čajevac (lat. Camelia sinensis) – poznatiji kao crni, zeleni, žuti i bijeli čaj. Svi ti čajevi razlikuju se s obzirom na vrijeme branja, način branja i obrade lišća. Bitno je napomenuti da čajevac u svom sastavu uz široku i bogatu paletu antioksidansa sadrži i tein. Količina antioksidansa i teina ovisi o preradi lišća i opada s bojom čaja (najviše ih ima u crnim čajevima, zatim zelenim, žutim i konačno najmanje u bijelim). Iako čajevac ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje, upravo se zbog visokih koncentracija polifenola i teina ne preporučuje u dojenačkoj i dječjoj dobi. Visoke koncentracije polifenola ometaju apsorpciju željeza, a tein povisuje krvni tlak i budnost.

Zaključno, važno je zapamtiti da nisu svi čajevi sigurni za djecu. Kamilica djeluje blago i najčešće ne uzrokuje nikakve probleme, međutim neke biljne vrste mogu biti opasne. Osim toga važno je znati pripremiti čaj te je bitno čitati upute i držati se preporuka danih za dojenčad i djecu. Ako se odlučite dojenčetu ili djetetu dati čaj radi liječenja ili ublažavanja zdravstvenih problema, bitno je posavjetovati se s pedijatrom ili farmaceutom.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi