Riba u prehrani dojenčeta

Ribu, kao i meso, svrstavamo u bjelančevinske namirnice. Ona je, dakle, važan izvor bjelančevina visoke biološke vrijednosti, a ujedno je i lako probavljiva. Riba je također dobar izvor vitamina B3, B6, B12, riboflavina, folata te minerala poput joda, selena, kalija i željeza.

Posljednjih je godina, osim zbog svojih lako probavljivih bjelančevina, riba važna i zbog sadržaja "dobrih" masti. Riblja masnoća sadrži dugolančane višestruko nezasićene ω-3 masne kiseline, većinom eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozheksaensku kiselinu (DHA). Sadržaj masnoća u ribi ovisi o vrsti ribe, sezoni i temperaturi vode u kojoj je riba živjela. Obzirom na spomenute čimbenike, udio masti u ribi oscilira od pola do petnaest posto.

Riblje meso ima povoljan omjer hranjivih sastojaka i treba ga ponuditi dojenčadi nakon navršenog šestog mjeseca. Nakon što smo u prehranu dojenčeta već uspješno uveli meso, možemo ga pokušati povremeno zamijeniti masnom morskom ribom (preporučujemo zamjenu jedanput na tjedan). Time ćemo obogatiti jelovnik dojenčeta i istodobno mu omogućiti unos važnih hranjivih tvari. Spomenute ω-3 masne kiseline (EPA i DHA) imaju, naime, važnu ulogu kod dojenčadi u razvoju oštrine vida, rastu i psihomotoričkom razvoju. Osim toga, u morskoj ribi nalaze se i vitamini A i D, koji su topljivi u mastima. Riba je također jedan od najbogatijih izvora joda u prehrani.

Kod konzumacije ribe tradicionalno smo zabrinuti zbog teških metala, ali to se ne može usporediti sa svim pozitivnim učincima koji riba ima na razvoj dojenčeta. Osim toga, tu brigu možemo prilično umanjiti pravim odabirom ribe. Veće i starije ribe, naime, akumuliraju veće količine teških metala.

Iz tog razloga za dojenčad se preporučuju mlade i male ribice koje se nalaze na početku prehrambenog lanca. Birajmo, dakle, ribe poput skuše, sleđa, sardele i lososa, a zbog teških metala ne preporučuju se tuna i morski pas te ribe ulovljene u Baltičkome moru.

Priprema ribe može biti vrlo jednostavna i brza. Naime, ribi je za razliku od mesa potrebna kraća termička obrada. Važno je samo pripaziti da odaberemo postupke koji ne škode zdravlju, npr. pirjanje i pečenje, a ne prženje. Malo više posla mogu nam prouzročiti sitne kosti, koje pri pripremi jela za dojenčad i malu djecu treba u cijelosti odstraniti (najučinkovitija je metoda odstranjivanja koščica drobljenje kuhanog ribljeg mesa među prstima). Da bi priprema prvog ribljeg jela bila što lakša, pripremili smo tri recepta primjerena za dojenčad nakon navršenog šestog mjeseca.

Tjestenina s lososom

 • 30 g fileta lososa
 • 1 srednje velika oguljena rajčica
 • 60 g kuhane sitne tjestenine bez jaja
 • 10 g ulja uljane repice

Priprema:

Lososov file položite na uljem namašćenu aluminijsku foliju i obložite ga oguljenom i narezanom rajčicom. Sve zajedno umotajte u aluminijsku foliju i na limu pecite 20 minuta na temperaturi od 180 oC. U međuvremenu skuhajte tjesteninu.

S pečenog lososa najprije odstranite rajčicu, zatim ga nadrobite i pritom odstranite sve koščice. Nadrobljeni losos izgnječite zajedno s rajčicom i sokom koji je ostao od pečenja te dodajte kuhanu tjesteninu. Na kraju umiješajte žličicu ulja uljane repice i poslužite.

Sleđ s krumpirom i špinatom

 • 30 g fileta od sleđa ili haringe
 • 1 manji krumpir
 • 70 g špinata
 • 10 g ulja uljane repice

Priprema:

Riblji file ispecite u tavi. Odvojeno skuhajte krumpir i špinat. Kuhani krumpir izgnječite i dodajte mu male komadiće ribljeg mesa, kojemu ste odstranili sve koščice. U krumpir s ribom umiješajte ulje uljane repice. Kuhani špinat sitno nasjeckajte i poslužite ga uz ribu i krumpir.

Losos s pireom od cvjetače

 • 30 g lososa
 • 80 g cvjetače
 • 50 g kuhane riže
 • 10 g ulja uljane repice

Priprema:

Lososov file ispecite u tavi. Cvjetaču skuhajte i izgnječite s malo vode u kojoj se kuhala tako da dobijete kašastu masu. Cvjetači dodajte male komadiće pečenog lososa i žlicu ulja uljane repice te sve zajedno izmiješajte. Riblju kašicu ponudite s kuhanom rižom.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi