Tropsko voće
Posljednjih godina susrećemo se s pravim tropskim ljetom pa zašto onda ne bismo napisali nekoliko riječi o tropskom voću. Za rast i sazrijevanje potrebne su mu visoke temperature i sunčeva žega, a plodovi su usprkos paklenim uvjetima u kojima rastu sočni, osvježavajući te puni vitamina i minerala.
Tropsko voće može odlično obogatiti svakodnevni jelovnik dojenčadi i male djece. Kada vam nedostaju ideje za obroke, tropsko voće, koje sadrži puno vode te bogatu zalihu vitamina i minerala, može biti zanimljiva i ukusna zamjena obroka ili dodatak jelima. Zreli i pravilno spremljeni plodovi aromatični su, sadrže kiseline, vlakna i eterična ulja.
Za tropsko voće značajne su intenzivne boje, a naša djeca jedu i očima. Molekule boja u biljnim namirnicama čini više od 2.000 pigmenata koji voću daju boju i sadrže jake antioksidante. Što je boja voća intenzivnija, veća je antioksidativna snaga. Za tropsko voće značajne su dakle žive boje te puno vitamina, minerala i vlakana.
U tropsko voće spadaju:
Avokado
Avokado potječe iz Srednje Amerike, gdje je bio na jelovniku još prije sedam tisuća godina. Postoji više vrsta avokada. Jedne imaju glatku i zelenu koru, a druge su namreškane i hrapave, a boja im je vrlo tamna, gotovo crna. Meso zrelog avokada ima žutu ili žućkastozelenu boju, a okus je kremast, sličan orahu. Kod nas se može kupiti cijelu godinu, a većinom dolazi iz Izraela.
Avokado spada u vrlo hranjivo voće jer sadrži nezasićene masne kiseline (palmitoleinska, oleinska, linolna i linolenska kiselina), koje su za tijelo esencijalne. Sadrži i puno bjelančevina, kalija, lecitina, folne kiseline, vitamina A, E, B2, B5, B6 i C.
Plod se može jesti svjež, narezan na ploške, odnosno komadiće ili se meso zgnječi vilicom i namaže djetetu na kruh. Avokadu se može dodati više začina: slatki (cimet) ili kiseli (limun). Komadiće avokada dodajte voćnim kašicama i mliječno-žitno-voćnim kašicama, a možete ga također prokuhati i dodati različitim juhama ili varivima. Budući da oljušteno meso avokada brzo oksidira (potamni), preporučuje se da se pokapa limunovim sokom.
ŠPINAČNA JUHA Z AVOKADOM
- 150 g luka
- 200 g krumpira
- maslinovo ulje
- 450 g špinata
- 3 dl manje masnog mlijeka
- 4 dl vode
- povrtna kocka
- 1 avokado
- sol
- muškatni oraščić
Priprema:
Nasjeckajte luk. Ogulite krumpir, operite ga i narežite na kocke. Na ulju lagano popržite luk te dodajte špinat i krumpir. Prelijte mlijekom i vodom, umjereno posolite (za dojenčad ne solite). Kuhajte dok krumpir ne omekša. Ogulite avokado, narežite ga na komadiće i dodajte juhi. Sve zajedno izmiješajte štapnim mikserom. Dodajte muškatni oraščić.
AVOKADOVA KAŠA
- 1 banana
- 1/3 avokada (oguljenog)
- sok od naranče za razrjeđenje
Priprema:
Štapnim mikserom izmiješajte sve sastojke i poslužite odmah da ne potamni.
Karambola
Karambola je kiselkasto, žutozeleno, sočno voće u obliku zvijezde. To je plod istoimenog niskog stabla (Averrhoa carambola) koje raste u tropskoj Aziji.
Bliži rođak karambole manje je poznat, zelen i kiseo bilimbi, koji se uzgaja i prodaje većinom samo u jugoistočnoj Aziji. Domovina karambole vjerojatno je Šri Lanka, otočje Moluki ili Indija, a Europljani su prvi opis toga ploda mogli pročitati još u 17. stoljeću.
Karambola je dobar izvor vitamina C, a sadrži i malo kalija.
Karambola ima jestivu koru, koja je glatka i sjajna, a meso sočno i hrskavo. O sorti i vremenu branja ovisi jesu li plodovi kiseliji ili slađi. Narezana karambola jedan je od najdekorativnijih plodova. U Aziji se karambola peče, ukuhava u marmelade, kuhaju se kompoti i pripremaju napitci. Zvjezdice karambole uljepšavaju voćne salate te mesna, riblja i povrtna jela.
KAŠA OD KARAMBOLA (za 4 osobe)
- 4 karambole
- 1/2 l vode
- 150 g šećera
- 3 velike žlice jestivog škroba
- 1 čaša slatkog vrhnja
- 1 velika žlica šumskog meda
Priprema:
Karambole operite i narežite na kocke. Prethodno odstranite eventualne smeđe rubove. Kocke stavite u kipuću vodu i prokuhajte. Čim budu mekane, štapnim mikserom izradite kašicu. Jestivi škrob umiješajte u hladnu vodu i dodajte kaši od karambola. Sve zajedno prokuhajte uz stalno miješanje. Pomiješajte slatko vrhnje i med, istucite da se stvrdne te dodajte kaši i poslužite.
Kivano
Kivano je voćka narančastožute boje i ima bodljike bradavičastog oblika. U rodu je s krastavcem i dinjom, a dug je približno 15 cm.
Voćno meso je po konzistenciji slično želeu i može se upotrebljavati u voćnim salatama i slasticama. Za konzumiranje sirovog voća prerežite plod po sredini i žlicom izdubite meso zajedno sa sjemenkama. Okus možete poboljšati dodavanjem limunovog soka i vrhnja.
Plodovi sadrže puno vitamina A, B i C te minerale važne za tijelo (magnezij, kalcij, kalij i fosfor).
KREMA OD MLAĆENICE S UMAKOM OD KIVANA
- 35 g šećera
- 100 ml zaslađenog slatkog vrhnja
- listići želatine
- šećer v prahu
- 1 štapić vanilije
- maline
- 2 kivana
- 250 ml mlaćenice
- 11 žlica limetinog soka
Priprema:
Kivano raspolovite po dužini i žlicom izdubite meso. Želatinu omekšajte u hladnoj vodi. Pjenasto umiješajte mlaćenicu, šećer i limetin sok. Istisnite želatinu, otopite je i mlaku umiješajte u mlaćenicu. Ostavite na hladnom da se počne stvrdnjavati. Potom umiješajte tučeno slatko vrhnje. Napunite polovice kivana i ostavite stajati u hladnjaku barem 1 sat da se krema stvrdne. U međuvremenu začinite meso kivana šećerom u prahu i sastruganim sjemenkama vanilije. Punjene plodove kivana složite na tanjur, dodajte umak i meso kivana. Pospite malinama.
Liči
Liči ima karakteristične jajaste plodove ružičaste ili crvene boje. Pod ljuskom se skriva meko bijelo meso kiselo-slatkog okusa. Domovina ličija (Litchi chinensis) je jugoistočna Azija. Osobito je omiljen u Kini, gdje su ga kao najbolje voće obožavali čak i kineski carevi. Tamo je bio toliko dragocjen da su se njime nekoć mogli plaćati porezi, a danas se to voće smatra jednim od najpoželjnijih novogodišnjih poklona. Voće koje oblikom i bojom podsjeća na srce u Kini se smatra simbolom ljubavi.
Liči sadrži brojne sastojke korisne za zdravlje: vitamin C i B, bakar, fosfor, magnezij i kalij. Prosječna je količina vitamina C u ličiju 72 mg na 100 g voća.
Voće se jede prije svega sirovo. Prethodno se skine krhka ljuska, kao kod kuhanog jajeta. Plod se jede zajedno sa sjemenkama. Liči je izvrstan prilog voćnim salatama. U egzotičnoj kuhinji liči se često priprema u kombinaciji s piletinom i drugim mesom, pa i za obogaćivanje umaka. Osušeni liči može se staviti u čaj umjesto šećera.
SLADOLEDI NA ŠTAPIĆU OD LIČIJA
- 1/2 šalice malina
- 1 1/2 žlice vode
- 1 šalica javorovog sirupa
- 1 kg oljuštenog ličija
- 2 žlici limunovog soka
- 6‒8 štapića za sladoled
Priprema:
Maline, vodu i pola šalice javorovog sirupa mikserom umiješajte u glatku masu. Tom masom do polovice napunite kalupe za sladolede i unutra gurnite štapić. Stavite u zamrzivač. U međuvremenu očistite i narežite liči. Ličijevo meso, limunov sok i ostatak javorovog sirupa umiješajte u glatku masu. Iz zamrzivača izvadite kalupe za sladoled i na smrznutu kašu od malina ulijte smjesu od ličija. Vratite u zamrzivač i ostavite da se stvrdne. Ličijev sladoled slastan je i kvalitetan vitaminski obrok kojemu će se osobito obradovati djeca.
Mango
Mango je voće duguljastog oblika poput bubrega, a prekriven je glatkom, kožastom korom. U Aziji se uzgaja već više od 4.000 godina, a njegova je pradomovina vjerojatno Indija. Prema indijskoj tradiciji mango simbolizira život i nacionalno je voće Indije.
Poznajemo više od tisuću vrsta manga koje se međusobno razlikuju po boji i obliku. Plodovi mogu biti zeleni, žuti, narančasti ili crvenkasti.
Osim bogatog okusa mango sadrži i jako puno vitamina, minerala i antioksidanata te izrazito pozitivno djeluje na zdravlje. Odličan je izvor vitamina A i C, a sadrži i dragocjene količine kalija. Budući da mango sadrži puno vlakana, njime se uspješno otklanja zatvor. Glatko i meko meso manga slatko je i vrlo sočno jer sadrži puno vode, zato je to voće jako osvježavajuće.
PALAČINKE OD MANGA
- 300 g krumpira
- 300 g manga
- 2 jaja
- vanilin šećer
- cimet
- korica od limuna
- brašno
- šećer u prahu
Priprema:
Ogulite krumpir, dobro ga operite i na sitno naribajte. Rukama ga ocijedite. Operite mango i narežite na tanke listiće. Krumpiru dodajte mango, jaja, vanilin šećer, cimet, koricu od limuna i brašno po potrebi. Sve zajedno dobro promiješajte. U tavi za palačinke ugrijte ulje, dodajte 3 žlice mase i ravnomjerno je rasporedite po tavi. Ispecite nešto deblje palačinke. Kada budu pečene, pospite ih šećerom u prahu.
Papaja
Papaja je voće koje izraste od 10 do 80 centimetara, a najveće imaju čak i više od 10 kilograma. Po obliku razlikujemo okrugle, kruškaste, duguljaste i jajolike papaje.
Originalno papaje rastu u tropskim predjelima Srednje Amerike. Već davno prije dolaska Europljana prvobitni stanovnici brali su ih i upotrebljavali.
Papaju je najbolje upotrijebiti i pojesti sirovu. Prije je naravno treba oguliti, raspoloviti i žlicom izvaditi koštice. Budući da papaja ne sadrži puno voćne kiseline, može se pokapati limunovim sokom. Može se također upotrijebiti pri pripremi raznih slastica, marmelada i priloga, ali je vrlo važno narezanu papaju što prije potrošiti, odnosno pojesti.
PUDING OD RIŽE S PAPAJOM (za osam osoba)
- 2 šalice vode
- šalica riže
- sol
- 2 šalice mlijeka
- 1/4 šalice šećera
- cimet
- 1/2 šalice grožđica
- 1 šalica kokosa
- 1 šalica papaje
Priprema:
Rižu skuhajte u vodi kojoj ste dodali prstohvat soli. Dodajte mlijeko i miješajte dok riža ne upije polovicu mlijeka. Umiješajte šećer, cimet i grožđice. Kuhajte dok se preostalo mlijeko ne upije. Umiješajte kokos i papaju. Možete poslužiti toplo ili hladno.
Marakuja
Marakujin plod je okrugao ili ovalan. Kad sazrije, žute je boje ili tamno ljubičaste i ima mekanu, odnosno nešto tvrđu unutrašnjost s brojnim sjemenkama. Plod se može pojesti ili iz njega istisnuti sok. Sok se često dodaje drugom voću za pojačanje arome.
Postoje dva tipa plodova koje se međusobno izrazito razlikuju po vanjštini: svijetložuta vrsta marakuje poznata je i pod imenom zlatna marakuja, a može izrasti do veličine grejpfruta. Ima meku, glatku i prozračnu ljusku. Postoji i tamnoljubičasta marakuja, koja je manja od limuna. Manje je kisela od žute, a ima snažniju aromu i okus.
Plodovi sadrže limunsku i jabučnu kiselinu, amilopektin, flavonoide, masno ulje i vitamin C. Naše tijelo opskrbljuje također vitaminom B6 te željezom, kalijem i vlaknima.
Južnoamerički Indijanci dobro su poznavali marakuju kao ljekovitu biljku. Često se upotrebljavala i u brazilskoj narodnoj medicini. Španjolski liječnik Monardes
MOUSSE (PJENA) OD MARAKUJE
- 10 marakuja
- 2 dl slatkog vrhnja
- 5 žlica šećera
- malo vanilije
- 2 bjelanjka
Priprema:
Najprije istisnite 8 marakuja u cjedilo i tako odvojite sok od koštica, a koštice spremite. Istucite vrhnje sa šećerom i vanilijom. Posebno istucite snijeg od bjelanjaka da vrhovi budu čvrsti. Pomiješajte sok s vrhnjem. Tome najprije dodajte 1/3 bjelanjka, oprezno promiješajte te dodajte ostatak snijega. Rasporedite u 4 čaše. Dvije velike žlice koštica marakuje pomiješajte sa sadržajem preostalih marakuja i prelijte po pjeni u čašama. Ostavite u hladnjaku sat vremena.