Početna > Poučni sadržaji > Zašto se moja beba odjednom počela buditi noću?

Zašto se moja beba odjednom počela buditi noću?

Posve je uobičajeno da se dojenče koje je noću već dobro spavalo opet počne buditi. Na to može utjecati jako puno čimbenika, na primjer: bolest, odlazak na odmor, promjena svakodnevne rutine, cijepljenje, uvođenje guste hrane, separacijski strah i druge promjene u razvoju. Između 6. i 10. mjeseca dojenčad se obično noću počne češće buditi. Stručnjaci još ne znaju posve objasniti tu pojavu, ali su uvjereni da je uzrok u psihološkom razvoju.

Razlozi nesanice dojenčeta

Ako se vaša beba odjednom počne noću češće buditi, najprije pomislite što bi mogao biti uzrok toga. Je li se u okolini dojenčeta nešto promijenilo? Je li drukčije vrijeme pa je dojenčetu noću hladno ili mu je vruće? Imaju li možda susjedi vani upaljeno svjetlo koje sjaji na krevetić i smeta dojenčetu pri spavanju? Pokušajte riješiti problem. Obucite dijete u skladu s temperaturom prostorije i prostoriju dodatno zamračite. Ako je problem buka s ulice, možete upotrijebiti uređaj koji stvara ravnomjeran šum i obično umiruje bebe.

Poteškoće sa spavanjem mogu se pojaviti i kod postizanja važnih prekretnica u razvoju dojenčeta. Dojenče želi provjeriti naučeno novo znanje u svakoj situaciji, pa i na primjer kad se probudi usred noći. Neka djeca usred noći stanu na noge uz ogradu krevetića, a onda se ne znaju spustiti pa zato počnu plakati. Novija ispitivanja pokazuju da se lošije spavanje može pojaviti već nekoliko tjedana prije postizanja većih razvojnih prekretnica (npr. prije hodanja).

Ponekad su bebe previše umorne da bi zaspale i kasnije mirno spavale, stoga je važno da dojenče preko dana dovoljno spava. Neki su roditelji uvjereni da će dojenče, ako preko dana bude spavalo manje, bolje i dulje spavati noću. Međutim, obično je baš suprotno. Ako je dojenče jako umorno, teško zaspi, a njegov san je nemirniji.

Kad se vaše dojenče noću probudi, umirite ga i utješite, ali budite dosadni. Uvjerite ga da je sve u redu i da je vrijeme za spavanje. Ostanite kod njega dok se ne umiri. Neka bude što manje komunikacije, ne palite jako svjetlo. Najbolje je da se držite rutine koja je kod spavanja djelovala prije nego što se dojenče počelo buditi. Ne mijenjate rutinu ili način uspavljivanja dojenčeta, a osobito je važno da ne uvodite načine uspavljivanja koje nećete moći provoditi još nekoliko tjedana ili mjeseci. Ljuljanje djeteta u naručju jednu večer ili dvije možda je prihvatljivo, ali biste onda to morali nastaviti i sve iduće večeri. Budite ustrajni kod ustaljenog načina uspavljivanja. Što budete striktniji u provođenju, dijete će se brže vratiti u svoj ustaljeni ritam spavanja.

Koliko bi sati dojenče trebalo spavati?

Povprečne potrebe po spanju glede na starost otroka:

dob

0–4 mjeseca 4–12 mjeseci 1–2 godine

3–5 godine

ukupno spavanje (sati) 16–18 12–16 11–16 10–13
noćno spavanje (sati) 8–9 9–10 11 10–13
dnevni odmor (sati) 7–9 (3 do 5 odmora) 4–5 (2 do 3 odmora) 2–3 (2 odmora) 0–1 (1 odmor)

Kada će vaša beba prespavati noć?

Postoje tri najčešće definicije kada možemo reći da je dojenče prespavalo noć:

  • kada noću spava od ponoći do 5 sati
  • kada neprekidno spava 8 sati
  • kada spava od 22.00 sata do 6.00 sati (što je najusklađenije s rasporedom spavanja obitelji)

Kad je praćeno spavanje 75 dojenčadi, utvrđeno je da su 73 % dojenčadi u dobi od pet mjeseci prespavala vrijeme između ponoći i 5.00 ujutro, 62 % spavala su ukupno 8 sati, a 53 % dojenčadi spavala su između 22.00 sata i 6.00 sati ujutro. Krajem prve godine postoci su bili 87 %, 86 % i 73 %.

Važno je znati da su ti postoci samo statistički prosjek i da je svako dojenče drukčije. Neki prespavaju cijelu noć već u dobi od dva mjeseca, a drugi tek nakon prvog rođendana. Ako niste među sretnicima čija djeca vrlo brzo počinju jako dobro spavati, može vas utješiti činjenica da ste sa svakim danom bliže noćima kad ćete se opet moći naspavati.

Alergija ili laktozna netolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka relativno je čest problem kod djece. Međutim, nije isto ima li vaše dijete alergiju ili netoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna suradnica za Novalac

Česta glad

Na osjećaj sitosti utječu različiti kemijsko-fizikalni podražaji u ustima i ždrijelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi